Skrivebord1305.jpg
Idéen til S60-skrivebordet blev undfanget i 2016, da B8 bad en designer byde ind med nogle designskitser på møbler til fremtidens arbejdsplads. Resultatet blev et moderne, simpelt designet skrivebord med en tynd bordplade, intelligente løsninger og alle kabelføringer gemt væk i en stålbjælke under bordpladen.

Nyt skrivebord indsamler data

Teknik I fremtiden bliver dit skrivebord mere end bare en bordplade med fire ben. B8’s nyeste bordserie har indbyggede sensorer, som kan indsamle data om, hvordan du bruger det.

Står det til den danske møbel- og indretningsvirksomhed B8, bliver morgendagens kontorskrivebord et intelligent, netopkoblet møbel, som ud fra sensorer og anden teknologi opsnuser viden om, hvordan du bruger skrivebordet.

Dataopsamlingen kan f.eks. bruges til at lave et digitalt kort over faciliteterne i et kontor, og f.eks. vise, hvor der er et ledigt møderum eller arbejdsbord. Men den opsamlede viden kan også bruges fremadrettet til at indrette kontoret mere optimalt på baggrund af data om brugsmønstre.

  • B8
    Leverer møbler og andet interiør til virksomheder, hospitaler og institutioner.
  • 130 medarbejdere.
  • Hovedkvarter og produktion i Bjerringbro.
    100% ejet af Grundfos.

    www.b8.com

”Den viden om, hvordan et kontormiljø bruges i det daglige, har man typisk ikke i dag,” forklarer Michael Birn, B8’s direktør for forretningsudvikling.

Virksomhedens nye skrivebordsserie, S60, som kan udstyres med sensorer og andre teknologier blev lanceret i efteråret. I 2018 skal teknologien testes i et større pilotprojekt sammen med én af virksomhedens store kunder.

Skrivebord2.jpg
S60 seriens strøm­udtag er gjort klar til IoT-sensorer som bl.a. kan registrere, om du husker at hæve bordet i løbet af en arbejdsdag.

 

Nyt og enkelt design
S60-serien er på overfladen et simpelt og enkelt designet bord, hvor alle kabler er gemt af vejen i en stålbjælke under bordpladen, og hvor standardstikkene til USB og strøm let kan skiftes ud i henhold til kundens ønsker.

3 trends inden for kontorindretning

  • Skriveborde bliver mindre. Hvor et typisk arbejdsbord for ti år siden var næsten 2 m langt, vil morgendagens arbejdsbord nok ikke være over 1½ m langt.
  • Rum-i-rum vinder frem. Små afskærmede rum i større kontorlandskaber, hvor én eller flere medarbejdere kan arbejde uforstyrret bag skillevægge – men uden behov for at bygge mure eller trække ekstra installationer.
  • Færre fysiske arbejdspladser. Kvadratmeter i storbyerne er dyre og sparsomme, så der bliver færre og færre fysiske arbejdspladser. Undersøgelser viser, at en typisk medarbejder kun sidder bag sit skrivebord 40 % af arbejdstiden. Til gengæld bruges der mere plads på loungeområder.

    Kilde: Michael Birn, udviklingsdirektør B8 A/S

Med en størrelse på ned til 140 centimeter i længden er bordet, ifølge Michael Birn, som skabt til morgendagens kontorlokaler, hvor begrænset plads, free seating og mere brug af rum-i-rum meget vel kan blive normen.

”Arbejdspladser ændrer radikalt udtryk i disse år. Kontormiljøer er sjældent særligt attraktive, men det tror jeg, vil ændre sig,” lyder det fra Michael Birn.

Han påpeger, at udstyres S60-­bordet med de rigtige sensorer, kan de eksempelvis levere data om, hvordan skrivebordene bruges af medarbejderne og om medarbejderne husker at hæve bordet i ny og næ for at strække ryggen. Via en app kan den enkelte medarbejder f.eks. få besked om, hvornår det er tid til at stå lidt op igen.

Millioner af kombinationer
I forbindelse med bordet lanceres også en ny webshop, hvor kunden kan skræddersy bordet til lige præcis sine behov og efterfølgende købe det.

Integrationen mellem dén platform og B8’s ERP-system har teknisk designer Henrik Ottesen Nielsen været med til at udvikle. Det var ikke helt nemt, idet S60-seriens forskellige designs giver millioner af mulige kombinationer, som skal kunne håndteres af ERP-systemet, når kunden afgiver en ordre.

 

”De første to måneder, jeg var koblet på projektet, brugte jeg på at finde ud af, hvordan vi kunne bygge vores ERP-system op på en måde, så vi har så få produktvarianter og styklister som muligt – men så det stadig giver mening i webshoppen,” fortæller Henrik Ottesen Nielsen og tilføjer med et grin:

”Der havde jeg godt nok også lidt hovedpine efterfølgende.”

Mere nørdet end gennemsnittet
Henrik Ottesen Nielsen er uddannet teknisk designer og arbejdet med ERP-systemet er meget sigende for hans mangeartede opgaver i dagligdagen.

”Rimelig tidligt i processen fandt vi ud af, at jeg nok er lidt mere nørdet end gennemsnittet, så jeg laver rigtig mange andre ting end at sidde og tegne møbler. Det gør hele vores afdeling faktisk.”

Henrik Ottesen Nielsen har en baggrund i metalindustrien og kan derfor også sparre med modelværksted og smede omkring udviklingen af eksempelvis stålbjælken med kablerne.

”Jeg føler, jeg får meget mere indsigt i det produkt, jeg er med til at udvikle. Jeg kan gå ud på værkstedet og sige: ”Jeg har fået en tanke her – kan vi teste det?’”

Henrik Ottesen Nielsen

  • Teknisk designer hos B8 A/S
  • Uddannet fra Aarhus Tech 2015