Algade Bynight
Facaden for Odsherred Teater i de gamle Irma-lokaler.

Odsherred Teater stempler ind på hovedgaden

Byggeri Nykøbing Sjæland ville ikke nøjes med endnu en genbrugsbutik i hovedgaden. Her er kulturen nu stemlet ind med Odsherred Teater i en tom Irmabutik

Det var fremsyn, da Odsherred Kommune i 2015 købte en tom Irmabutik midt på hovedgaden i Nykøbing Sjælland. Et godt gæt ville ellers være, at butikken i bedste fald hurtigt ville blive omdannet til endnu en sympatisk men trøstesløs genbrugsbutik, hvis ikke den blot skulle forfalde og siden rives ned.

Odsherred Kommune valgte derfor i 2016 at invitere Odsherred Teater indenfor i et nyt teaterhus i de gamle Irma-lokaler, hvor der var plads til teatrets café og en mindre teatersal, som straks blev taget i brug.

Men oveni flytningen er der også blevet plads til at opfylde teatrets ønske om en ny og moderne teatersal, som nu har åbnet dørene for cirka 250 tilskuere. Den nye teatersal er blevet rejst på bagsiden af bygningen.

Kommunen valgte med andre ord kulturen som våben til at skabe nyt liv i hovedgaden. Og fik samtidig slået fast, at Nykøbing Sjælland er egnens hovedstad, hvor kommunens beboere nu kan samles om kulturen i bymidten – centralt og tilgængelig.

Odsherred Kommune har med flytningen af Odsherred Teater måske fundet en farbar vej mod de negative følger af butiksdød og afvikling, som efterlyses.

Med hjælp fra fonde - Realdania, A.P. Møller Fonden m.fl. viser kommunen her, hvordan kulturinstitutioner målrettet kan bidrage til at åbne for en positiv udvikling ved at flytte rundt på eksisterende brikker. Som den succesfulde flytning af Odsherred Teater fra Annebergparken uden for byen til netop en attraktiv og central beliggenhed midt på hovedgaden.

Det har på den ene side styrket byen som samlingspunkt. Men også teatret, som i de nye omgivelser har fået flere muligheder. Besøgstallene er gået fra 3.000 årlige besøgende i Annebergparken til godt 4.000 på hovedgaden, og med projektet er der skabt en sammenhængende arkitektur for hele teaterbygningen og omgivelserne mod gågaden – en levende bygning, der samtidig skaber liv i bymidten.