Sluseholmen1305
Gaderne i Sluseholmen er opkaldt efter internationale jazzmusikere med tilknytning til København, blandt andre Ben Webster, Ernie Wilkins og Thad Jones.

På tur i Københavns svar på Venedig

På tur med TL En eftermiddag i marts - inden corona lukkede landet - inviterede TL København på byvandring i den moderne kanalby Sluseholmen og Teglholmen i København.

Vandet løber som den blå tråd gennem den sydvestlige del af København, hvor Sluseholmen og Teglholmen ligger.

”Tidligere var Sluseholmen et industriområde med siloanlæg til cement og en godsterminal. I dag er det en moderne kanalby med inspiration fra blandt andet Venedig,” fortæller Philip Mills, som er rumdesigner og dagens byvandringsguide. Han tilføjer:

”Teglholmen var derimod tilknyttet et teglværk, der blandt andet forsynede Vesterbro med tegl.

”Philip Mills var én af de første beboere, der i 2006 flyttede til den nye bydel.
”Det var en speciel situation, fordi vi alle fik nøglerne samtidigt. Det skabte straks en fællesskabsfølelse,” siger han på turen langs havneløbet.

Hollandsk arkitekt bag bydelen
Hovedarkitekten bag området i den københavnske sydhavn er den hollandske arkitekt, Sjoerd Soeters. Han trækker blandt andet på sine erfaringer fra Java-øen, der er en kunstigt anlagt boligø i Amsterdam.

”Sluseholmen består af otte kunstigt anlagte boligøer, der er forbundet af kanalerne. På samme måde forbinder kanalerne og havneløbet området til resten af København,” fortæller Philip Mills til TL’erne, som deltager på byvandringen.

Han fortæller også, at noget af det mest bemærkelsesværdige ved byggerierne på Sluseholmen er den store variation i facaderne.

”Det var et arkitektonisk dogme at give hver bygning deres individuelle særpræg. Det betyder blandt andet, at der er 25 forskellige tegnestuer, som har bidraget til udformningen af kanalbyen.”

Valby Bådklub bevaret
Bjerkholm er navnet på den boligø, hvor Philip Mills bor. I hans gård ser man tydeligt den forskellighed, som han taler om. Der er både variation i højden på bygningerne og i udtrykket på facaderne. Og det er ikke kun i en dansk kontekst, at arkitekturen skiller sig ud, siger Philip Mills.

”Bydelen er også et tilløbsstykke internationalt set, og der kommer arkitekter og byplanlæggere fra hele verden.”

Ifølge Philip Mills bor der i omegnen af 4.000 mennesker på Sluseholmen og Teglholmen – og der kommer løbende nye boliger til. Men trods byudviklingen er der også historiske perler, tilføjer byvandrings­guiden.

Thomas Hedegaard, 45 år
Forskningstekniker, Niels Bohr  Instituttet, Københavns Universitet

Hvad tager du med dig?
”Jeg har set en ny side af ­København, som jeg ikke kendte så godt i forvejen. Det er interessant at se, hvordan man har formået at kombinere den nye bydel med havn og kanaler, der jo er en stor del af København.”

 


Kathrine Theilgaard ­Byberg Jensen, 26 år
Studerende, 2. semester, byggekoordinator, KEA

Hvad tager du med dig?
”Lige nu har vi et projekt om udbud i skolen, hvor vi kigger på noget udbudsmateriale i tilknytning til et byggeri herude, så derfor synes jeg, at det var interessant at komme rundt i området. Det er også spændende at se en ny bydel og høre om de tanker, der ligger bag.”

zsdf