På vej mod billigere solenergi
Solenergi skal blive mere konkurrencedygtigt. Det er slutmålet med det samarbejde, som forskere på DTU har indledt med den danske energivirksomhed European Energy. På en nyetableret solcellepark på DTU Risø Campus skal partnerne udvikle en lovende type solceller, der i modsætning til traditionelle solceller høster solenergi fra to sider – såkaldt bifacielle solceller.
”I sidste ende handler det om at producere energi så billigt som muligt. Så hvis man kan bringe bagsiden på solcellen i spil og dermed få en lidt lavere kilowattpris, er man allerede nået et stykke,” siger Peter Behrensdorff Poulsen, specialkonsulent på DTU Fotonik.
Følger solens gang på himlen
I modsætning til traditionelle solceller er bagsiden på bifacielle solceller ikke kapslet ind, men kan høste solenergi ligesom forsiden. Et særligt stativ sørger for, at der ikke falder så mange skygger på bagsiden, ligesom ledningerne føres smartere ud af cellen for ligeledes at undgå skygger.
Udover den bifacielle teknologi skal DTU-forskerne også teste en såkaldt tracker-teknologi til solcellerne. Tracker-systemet får solcellerne til at følge solen fra solopgang i øst til solnedgang i vest, så man derved opnår en jævn energiproduktion i løbet af dagen.
Derudover skal Peter Behrensdorff Poulsen og hans kolleger designe og teste forskellige reflektionsmaterialer for at øge genskinnet fra omgivelserne. Endelig skal der opbygges en database med data på, hvordan energihøsten kan øges mest muligt.
Vil hente 30-50% mere i effektivitet
De faktorer tilsammen skal gerne øge energihøsten med op til 50% sammenlignet med traditionelle solceller, fortæller specialkonsulenten.
”Alle kan stille solpaneler op. Men hvis man gør det kløgtigt, kan man gøre det billigere end andre. Og det er egentlig det, vi skal hjælpe med.”