Lydzoner1305

Personlige lydbobler skal dæmpe baggrundsstøj på hospitaler

Teknik Forskere fra Aalborg Universitet vil i samarbejde med B & O udvikle dynamiske og personaliserede lydzoner, der tilpasser sig omgivelserne og lukker uønsket støj ude. Det skal højne livskvaliteten for de anslået fire ud af ti danskere, der påvirkes negativt af støjgener.

Forestil dig, at du er indlagt på hospitalet efter en operation. Det er en delestue, patienten ved siden af har besøg af lægen, gadelarm strømmer ind gennem det åbne vindue og du er træt.

Intet problem. Du skruer bare op for musikken på dit musikanlæg, hvorefter en række højtalere placeret rundt om sengen sørger for at kreere en personaliseret lydboble, der dæmper baggrundsstøjen og spiller den musik, du har lyst til at høre – uanset om det så er La Traviata eller The Rolling Stones.

Det er slutmålet med et nyt forskningsprojekt til 30 millioner kroner, hvor forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med blandt andre B & O vil udvikle dynamiske lydzoner til både de private hjem og eksempelvis hospitaler, hvor påvirkningen fra uønsket baggrundsstøj kan være høj.

Bygger på velkendt teknologi
Isobel-projektet bygger videre på en lydzoneteknologi, som B & O i årevis har anvendt på sine højtalere.

”Vi kan i dag etablere én eller flere lydzoner i et rum, hvor man hører noget musik i den ene ende af rummet og noget andet musik i den anden ende. Teknologien har været anvendt i flere år, men som det er i dag, er disse lydzoner statiske og flytter sig ikke rundt med brugeren,” forklarer forskningsdirektør i B & O, Søren Bech.

I Isobel skal der derimod udvikles dynamiske lydzoner, der kan følge brugeren rundt i et givent rum. Og det stiller nogle helt andre krav til signalbehandling og algoritmer, uddyber Søren Bech.

”Det giver en række udfordringer. For det første fordi højtalerne er trådløse, og signalbehandlingen skal foregå i realtid, når brugeren bevæger sig rundt, så det stiller høje krav til netværket. Og det giver også nogle nye udfordringer i forhold til brugervenlighed og til de algoritmer, der i realtid skal genere og styre lydfeltet.”

Sansefødestuer nedbringer kejsersnit
Et af hovedmålene med projektet at udnytte lydens positive egenskaber, så den virker stress- og angstdæmpende. 40 procent af danskerne menes at være negativt påvirket af baggrundsstøj, og derfor er der et stort sundhedspotentiale i teknologien.

Et studie fra Nordsjællands Hospital har eksempelvis dokumenteret, at brugen af såkaldte sansefødestuer, der anvender lyd, lys og levende billeder, kan nedbringe antallet af kejsersnit.

”Der har generelt været for lidt fokus på den sundhedsmæssige effekt af lyd – og ikke mindst uønsket lyd. Men det har kæmpe betydning for vores alles trivsel og sundhed, og derfor tror vi også på, at potentialet for dynamiske lydzoner er enormt. Ud over anvendelsen på hospitaler vil systemet også kunne anvendes på for eksempel fly eller i private hjem, så vi kan skabe et sundt lydklima med væsentligt mindre oplevet støj og dermed også væsentligt mindre sundhedsmæssig påvirkning,” siger Jesper Kjeldskov, professor og forskningsleder på Aalborg Universitet.