484A6618c
“Hvad gør jeg, hvad er reglerne og hvordan er jeg stillet - spørgsmålene var mange"

Pludselig ringede Tages chef med dårligt nyt: “Jeg kan desværre ikke udbetale din løn”

Fyring Det er ikke kun arbejdsgivere, der rammes hårdt, når konkurser rammer. Ansatte må i mange tilfælde også se deres lønudbetaling udeblive. Sådan var det for Tage Billeskov, der fik hjælp fra TL’s LG-team.

Egentlig ville han bare hjælpe sin gode studiekammerat. Det var grunden til, at Tage Billeskov valgte at sige sit ellers gode job op og rykke over til en nystartet virksomhed i modvind.

Tages kompetencer var en mangelvare i vennens virksomhed, og han følte sig overbevist om, at han var det element, der ville vende bøtten og glæde vennen på én og samme tid.

Sådan gik det bare ikke. Driften i virksomheden blev stoppet pga. en konkursbegæring, og kort tid efter fik den 61-årige produktionsteknolog et opkald fra sin kammerat og chef, som med ét fik beslutningen om et jobskifte til at virke som den helt forkerte beslutning.

Studiekammeratens virksomhed stod over for en konkurs, og Tage Billeskov kunne ikke få udbetalt sin løn, lød beskeden.

“Først blev jeg afskediget med gældende varsel, men efter nogle dage ringer han mig op og fortæller mig, at han desværre ikke kan udbetale min løn. Der stod jeg så og var fuldstændig forvirret,” siger Tage Billeskov.

For Tage Billeskov var det en ukendt situation at stå i, hvilket efterlod bunkevis af spørgsmål, som synes svære at finde svar på.

“Hvad gør jeg, hvad er reglerne og hvordan er jeg stillet - spørgsmålene var mange. Jeg kendte jo intet til det her, så jeg havde så mange spørgsmål,” siger han.

Lån uden renter og afdrag

Tage Billeskov kontaktede derfor Teknisk Landsforbund, der har et såkaldt LG-team, der er specialister i at hjælpe medlemmer, som bliver ramt af en konkurs.

Tage Billeskov

  • 61 år
  • Uddannet produktionsteknolog fra Erhvervsakademi Dania. Tidligere uddannet Kleinsmed fra Aarhus Tekniske Skole.
  • Bor i Tilst

Hvis din arbejdsgiver går konkurs

Skulle det ske, at din arbejdsgiver ender i konkurs, så bør du handle med det samme og inden for 4 måneder fra konkursdatoen.

Kontakt TL via Medlemsportalen på tl.dk

  • TL hjælper dig herefter med at udregne, hvor mange penge, din arbejdsgiver skylder dig
  • Dernæst hjælper TL dig med at udfylde alle nødvendige dokumenter og anmelde dit krav hos Lønmodtagernes Garantifond.
  • Mens du venter på dine penge, kan TL låne dig pengene rente- og afdragsfrit (kræver et års medlemsskab)

TL’s LG-team har fra april 2020 til februar 2021 hentet mere end 12 mio. kr. hjem til medlemmer ramt af konkurs.

Læs mere

Teamet kan bl.a. anmelde krav om erstatning for tabt løn hos Lønmodtagernes Garantifond (LG) på vegne af medlemmer. I Tage Billeskovs tilfælde var det 113.400 kroner svarende til tre måneders løn plus pension.

Foruden at tage sig af de administrative opgaver undervejs i forløbet, kunne TL også tilbyde Tage Billeskov et lån uden renter og afdrag i perioden mellem den manglende løn og udbetalingen fra LG.

Det, forklarer han, var et trygt sikkerhedsnet, i tiden indtil han kunne melde sig ledig på det lokale jobcenter og få adgang til offentlige ydelser - ikke mindst fordi han så ikke “skulle stå med hatten i hånden nede i banken”.

Stadig jobsøgende

“Det har simpelthen været guld værd at have et fagforbund bag sig i den her situation, for der er mange faldgruber, når man skal række ud efter hjælp hos Lønmodtagernes Garantifond. Man har brug for hjælp, og den hjælp fik jeg,” siger Tage Billeskov.

Ved redaktionens afslutning er Tage Billeskov stadig jobsøgende.

“Jeg render panden mod muren på grund af min alder, og nogle gange føler jeg, jeg bliver grinet ud af døren fra en jobsamtale. Men jeg bliver ved med at kæmpe for det.” siger Tage Billeskov, der ser tilbage på sit seneste jobskifte med en vis bitterhed:

“Vi var jo gode kammerater, så jeg følte, at jeg skulle hjælpe ham, når nu han var i bekneb og havde brug for mig. Jeg havde ellers et godt job, men jeg var nok for empatisk.”