Tek0120 1305X675px 1
Om fem år forventer den danske robotbranche at kunne beskæftige fire gange så mange teknikere. Men allerede nu er der problemer med rekrutteringen.

Robotbranchen tørster efter teknikere

Teknik Der er teknikertørke i den danske robot­branche, som er inde i en kraftig vækstperiode og forventer at kunne beskæftige fire gange så mange medarbejdere i 2025.

Robotter finder vej ind i flere og flere danske virksomheder, hvor de skruer, sliber, tilspænder og flytter emner fra ét sted til et andet – kort sagt overtager en masse af de mere rutineprægede opgaver, som medarbejdere af kød og blod tidligere har klaret.

Men der er mangel på både kvalificerede ingeniører og teknikere, der med et solidt kendskab til programmering, elektronik og sensorer kan installere robotterne og få dem til at køre smertefrit ude i produktionsmiljøerne.

”Når man taler om den automationsrejse, som mange danske virksomheder er i gang med, så er virksomhederne generelt på udkig efter de faglærte automationsteknologer, automatikteknikere og industriteknikere. Men det er virkelig svært for virksomhederne at få fat på de her teknisk orienterede medarbejdere, og det er stadig en af de største barrierer for vores medlemmers vækst,” siger Mette Juul Jensen, chefkonsulent i DI (Dansk Industri).

I dag er der ifølge tal fra robotbranchen beskæftiget omkring 8.500 mennesker i branchen herhjemme, men tallet skønnes at kunne stige til 25.000 og en omsætning på 52 mia. kr. i 2025 baseret på efterspørgslen efter robotter.

Det drives ikke mindst af fremgangen i den fynske robotklynge, der de senere år har oplevet stor vækst i salget af samarbejdende robotter, også kaldet cobots, som alternativ til traditionelle industrirobotter.

Et strukturelt problem

Nordjyske Technicon har siden 2014 leveret automationsløsninger til virksomheder baseret på netop cobots. Virksomheden beskæftiger i dag 40 ansatte og er godt på vej mod 50. Her har man førstehåndskendskab til problemet med at rekruttere teknikere:

I de sidste to år har nordjyske Technicon haft svært ved at få besat teknikerstillinger, fortæller adm. dir. Casper Hansen.

Om Technicon

  • Etableret i 2014.
  • Hovedsæde i Hobro.
  • Udvikler automationsløsninger, der ofte baserer sig på kollaborative robotter – også kaldet cobots.
  • Ca. 40 ansatte.

technicon.dk

 

”Vi vokser med stærke vækstrater, og det (rekrutteringsproblemet, red.) har været en del af vores hverdag i de sidste to år. Det er til stor frustration for vores dygtige medarbejdere, fordi de skal have flere bolde i luften og ikke får mulighed for at gøre tingene færdige i det tempo, som de gerne selv ville. Der er ikke nogen vindere i den sag, og det er et strukturelt problem,” siger Casper Hansen, adm. dir. og stifter af Technicon.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft inden for områder som digitalisering, automation, 3D-print og robotter er blevet påpeget igen og igen i de senere år.

I 2018 pegede en analyse gennemført af bl.a. forskere fra SDU på manglen på kvalificeret arbejdskraft – ingeniører og teknikere – som den største trussel mod den fynske robotklynges fortsatte succes.

I sommeren 2019 blev bekymringen gentaget i fem anbefalinger fra 68 danske robotvirksomheder, hvor nummer ét på listen lød: skab adgang til kvalificeret arbejdskraft.

Plukker kandidater fra uddannelser

Hos Technicon har manglen på teknikere med robotkendskab betydet, at Casper Hansen er begyndt at kigge i retning af uddannelsesinstitutionerne for at finde motiverede unge, som virksomheden selv kan klæde på til at arbejde med robotter.

I august ansatte virksomheden eksempelvis automationsteknolog Lasse Dueholm, der var i praktik i virksomheden i første halvdel af 2019.

Den metode kan ifølge DI være én måde at løse problemet på:

”Hvis du engagerer dig som praktikvirksomhed, så får du også adgang til lige at se, om der er en studerende, der kan noget inden for dit område, og om det swinger mellem jer. Så det er en rigtig god idé at holde sig tæt på skolen, for jo mere, du er i dialog med uddannelseslederen og de studerende, jo mere kan du også være med til at sætte dit eget præg på, hvordan uddannelsen skal være,” siger Mette Juul Jensen.

Praktikum en del af løsningen

En undersøgelse fra Teknisk Landsforbund i 2018 (Studieliv 2018) viste et behov for at styrke de praktiske kompetencer gennem værkstedsundervisning til de studerende – særligt dem med gymnasiebaggrund.

TL har sammen med erhvervsakademierne derfor arbejdet aktivt for indførelse af et ekstra semesters praktikum på visse tekniske uddannelser.

Indtil videre har det resulteret i, at en række erhvervsakademier fra sommeren 2019 har indført fire ugers praktikum for studerende på bl.a. automationsteknologuddannelsen.

Hos DI ser man et klart potentiale i at lade studenter, der læser videre på et erhvervsakademi, gennemgå et praktikum, hvor de kan blive klædt bedre på til eksempelvis at skulle ud at arbejde med robotter:

”Det bakker vi op om, men vi havde gerne set, at forløbet var længere. Hvis man har gymnasiehuen på og gerne vil arbejde med robotter, så ville det jo være genialt, hvis man kunne starte med et halvt års ellære og motorlære og både lære noget om, hvad der er op og ned på en PLC, og hvordan en virksomhed fungerer,” siger Mette Juul Jensen.

Selvom Technicon nu forsøger at kompensere for manglen på robotkyndige teknikere ved selv at opkvalificere praktikanter, ser Casper Hansen ikke rekrutteringsproblematikken forsvinde i nær fremtid:

”Vi har altid haft en ambition om, at vi som virksomhed skal være lækre, vi skal være sjove at lege med og ikke til at komme uden om. Men det hjælper bare ikke noget, hvis profilerne ikke er derude,” siger Casper Hansen.