Robotgriber1305.jpg

Robotgriber imiterer gekkoens klæbeteknik

Teknik Via millioner af små, fine fibre kan en nyudviklet dansk robotgriber løfte glatte overflader som glas, metal eller solpaneler. Teknologien er oprindeligt udviklet sammen med NASA.

Markedet for industrirobotter er i rivende udvikling, og det samme er markedet for gribere og andre hjælpeværktøjer, der hjælper robotten med at håndtere forskellige emner.

Et af de seneste skud på stammen er en griber, der er inspireret af gekkofirbenets unikke klæbeteknik, hvor millioner af små, fine fibre sørger for at klæbe til ellers glatte overflader.

Gecko Gripper kaldes værktøjet, der er udviklet af den danske robotvirksomhed On Robot, som sidste år opkøbte en amerikansk virksomhed, som havde arbejdet sammen med NASA om at udvikle en trykluftsfri griber til rumfartsmissioner.

”En gekko har bittesmå hår, som ligger på kryds og tværs og presses ned i overfladen. Og det er faktisk det princip, man bruger til også at løfte emner op med,” forklarer Thomas Knudsen, direktør for On Robot i Nordeuropa.

Til de helt glatte emner
I modsætning til mange andre gribere på markedet bruger Gecko Gripper derfor hverken trykluft eller vakuum. I stedet er det fibrene, der leverer klæbeevnen, mens indbyggede sensorer automatisk leverer afstandsdetektering.

Klæbeegenskaberne åbner op for at automatisere håndteringsopgaver, der ellers kan være udfordrende at løse med en trykluftsgriber. Eksempelvis helt glatte glasplader eller emner med huller i.

”Men vi ser også, at det kunne være håndtering af solpaneler eller printkort uden komponenter på. I princippet kunne det også være helt glatte metalplader,” forklarer Thomas Knudsen.

Kollaborative gribere
Han oplyser, at griberen fungerer med robotter fra henholdsvis Universal Robots, Fanuc og Kawasaki.

On Robot blev stiftet i 2015 og fusionerede i 2018 med to andre robotvirksomheder, ungarske optoForce og amerikanske Perception Robotics. Under navnet OnRobot er målet nu at blive udvikle gribere, sensorer og andre værktøjer til såkaldte kollaborative robotter.

Læs mere