Dagpengearne
"Arne-pensionen er én af de værktøjer, der hjælper på et område, hvor det har været meget tiltrængt. Så det glæder mig at se det have sin virkning nu"

Så mange kan gå på tidlig pension i år

Pension Arne–pensionen har ved årsskiftet for alvor givet pote for en række danskere. 3.700 personer har nu fået udbetalt den tidlige pension. I løbet af 2022 vil flere blive tilkendt retten til den.

3.700 personer, der i 2021 blev tilkendt ret til tidlig pension - også kaldet Arne-pensionen - har nu fået udbetalt penge for første gang.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet, der også kan oplyse, at antallet af personer, der har ansøgt om retten til tidlig pension, nu er omkring 34.000.

Af dem er det knap 11.000 personer, der har fået tilkendt ret til i løbet af 2022 at overgå til Arne-pensionen, der skal sikre en værdig tilbagetrækning fra et hårdt og fysisk nedslidende arbejdsliv. Af dem er 89 medlemmer af Teknikernes A-kasse.

Ifølge forbundsformanden for Teknisk Landsforbund, Jannik Frank Petersen, er det glædeligt, at nedslidte danskere nu får den respekt, de fortjener.

“Det er vigtigt, at vi har de værktøjer, der skal til for at holde vores velfærdssamfund kørende. Arne-pensionen er én af de værktøjer, der hjælper på et område, hvor det har været meget tiltrængt. Så det glæder mig at se det have sin virkning nu,” siger han.

Samme positive toner lyder fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

“Det gør mig rigtig glad og rigtig stolt, at det er lykkedes at etablere den her ret til tidligere pension til danskere, der har knoklet løs på det danske arbejdsmarked,” udtaler han i forbindelse med pressemeddelelsen.

Ser man på, hvem der gemmer sig bag tallene, vil man finde flest håndværkere og slagteriarbejdere. Men selvom man har fået tilkendt retten til tidlig pension, kan man vente med at gøre brug af den.

Det er der en del, der har gjort. Det, mener Peter Hummelgaard, skyldes, at de nu kan slappe af med visheden om en pension i baghånden.

“De har nu en ro i maven. Så hvis det er, at knæet driller mere, eller hovedet bliver for tungt om morgenen, så har de den vished, at de kan gøre brug af deres ret inden for en overskuelig fremtid.”

Du kan se en detaljeret oversigt over personer, der har fået tildelt ret til tidlig pension i 2022, fordelt på køn, a-kasser og kommuner her.

Arne-pension

Arne-pensionen udspringer af et ønske om, at nedslidte borgere skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når kroppen begynder at sige fra.

Det var et centralt løfte fra Socialdemokratiet forud for valgkampen i 2019, at Arne-pensionen ville blive en realitet. Det blev det i 2021.

Du kan søge om tidlig pension, fra du er 61 år. Du skal dog opfylde en række betingelser:

Alt efter hvor længe du har været på arbejdsmarkedet, siden du var 16 år, kan du søge om et til tre års tidlig pension.

Er du i målgruppen?

Om du er berettiget til tidlig pension afhænger af flere faktorer. Du kan blive klogere her.