Sådan bekæmper du coronablues
Bekymringer, utryghed og angst. Det er nogle af de konsekvenser, der kan opstå som følge af coronakrisen.
”Nogle bekymrer sig om selve sygdommen, mens andre måske frygter for jobsituationen eller privatøkonomien,” siger Pernille Rasmussen, som er erhvervspsykolog, stressekspert og ejer af Grow People.
I hendes psykologpraksis oplever man også, hvordan coronakrisen er begyndt at tære på os. De seneste uger har de nemlig fået et stigende antal henvendelser fra folk, som er blevet ramt af stress.
”Nogle oplever stress generelt på grund af situationen, og så er der dem, der skal jonglere med flere opgaver samtidigt. De skal arbejde hjemmefra, hjemmeskole børnene og måske også købe ind for en ældre pårørende.”
Mennesket som flokdyr
Ifølge Pernille Rasmussen kan situationen også føre til ensomhed, fordi vi i højere grad skal holde os indenfor.
”Når vi isolerer os, mister vi i nogen grad adgangen til social støtte, opbakning, trøst og følelsen af samhørighed, for det er lettere at opnå, når vi er fysisk sammen,” siger hun og tilføjer:
”Mennesket er et flokdyr, og vi har brug for andre. Vi er slet ikke designet til at være alene.”
Pernille Rasmussen peger på, at isolationen kan ramme ekstroverte hårdt, fordi de netop får energi af at være sammen med andre mennesker. Men faktisk rammer det også introverte, fortæller hun.
”De kan måske klare isolationen bedre, men de kan også opleve et pres, hvis de er tvunget til at være sammen med familien hele tiden.”
1. Tag kontrol
Begivenheder, der synes ude af kontrol, kan hurtigt begynde at tære på overskuddet. Øvelsen handler derfor om at zoome ind på de områder, som vi selv kan styre.
Det er de færreste af os, som kan opfinde en vaccine mod coronavirus, men til gengæld kan vi sørge for at vaske og spritte hænder, holde afstand, nyse i ærmet og den slags. Ved at rette fokus mod, hvad vi kan gøre, kan vi opnå følelsen af kontrol.
2. Værdsæt tre gode ting
Begynd at lægge mærke til tre gode ting, der sker i løbet af dagen. Det behøver ikke at være store, skelsættende begivenheder. Det kan sagtens være ganske almindelige dagligdagsgøremål som en god gåtur eller en rar SMS fra en person, som du holder af. Når vi begynder at værdsætte glæderne i livet, øger det vores positive følelser og det generelle velvære.
3. Kom ud
Mange af os tilbringer langt flere timer i hjemmet, end vi plejer. Derfor er det også afgørende for vores mentale helbred, at vi husker at komme ud indimellem. Selvfølgelig på en måde, hvor vi kan holde fysisk afstand. Men kom ud og få noget frisk luft. Det giver både adspredelse i dagligdagen og en følelse af normalitet midt i det uvisse – og det har vi brug for.
4. Dyrk motion
Selvom det lokale fitnesscenter holder lukket, er det stadig vigtigt at dyrke noget motion. Det kan for eksempel være i form af hjemmetræning med video, styrkeøvelser eller måske en god cykeltur. Kroppen og psyken hænger uløseligt sammen, så hvis vi har det godt fysisk, vil det også smitte af på vores generelle trivsel.
5. Hold kontakten
Undersøgelser viser, at venskaber og nære relationer, har stor betydning for mental og fysisk trivsel. Derfor er det vigtigt, at vi gør en indsats for at holde kontakten vedlige med andre. Fysisk eller online. Vi har brug for andre mennesker til at inspirere os, give os en følelse af fællesskab og samhørighed. Desuden bliver familien og vennerne også glade for, at der bliver rakt ud til dem, og det giver dig måske et yderligere boost af velvære.
Kilde: Pernille Rasmussen, erhvervspsykolog, stressekspert og ejer af Grow People.
Coronakrisen, med dens krav om afstand og isolation, udfordrer os mentalt, siger Pernille Rasmussen, erhvervspsykolog og stressekspert, Grow People.
Har du brug for flere råd til at passe på dig selv?
Så kig forbi klarkrisen.dk, der er udviklet af Psykiatrifonden i forbindelse med coronakrisen.
Gode råd fra Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen har også udarbejdet nogle gode råd til trivsel og mental sundhed.
Gode råd til trivsel og mental sundhed