Sådan bruger du TL, når du skal forhandle løn
Hvad er din værdi som medarbejder, når der skal sættes kroner og ører på?
Det spørgsmål kan være svært at besvare.
Heldigvis findes der et objektivt værktøj, som du kan bruge, næste gang du skal sætte pris på dit arbejde.
”Jeg bliver tit kontaktet af medlemmer, som har svært ved at vurdere, hvor meget de egentlig kan kræve i løn. Når jeg får den slags henvendelser, er det første jeg gør, at slå op i TL’s lønstatistik,” fortæller Claus Edlev, der er faglig konsulent i TL Sjælland, Hillerød.
Hjallerup Marked
For nylig blev han ringet op af en elinstallatør, der havde fået et nyt job og skulle forhandle løn med sin nye chef.
”Hun havde 10 års anciennitet og var i slutningen af 30’erne. Hun boede på Sjælland, men ikke tæt på København, hvor lønningerne typisk er højere end i provinsen. Med de oplysninger kunne jeg se, hvad andre i hendes situation typisk fik i løn. Det brugte vi som udgangspunkt for vores samtale,” fortæller Claus Edlev.
Han spurgte medlemmet, hvilken løn hun gerne ville have ud af lønforhandlingen. Hun svarede, at hun havde fået 34.000 kr. om måneden i sit gamle job og ville være tilfreds med 35.000 i det nye.
”Jeg rådede hende til at starte ud med at kræve 38.000 kr. Det gjorde jeg, fordi hvis hun var startet med at kræve 35.000 kr., ville chefen måske sige 30.000, og så kunne hun risikere at ende på 32.500 kr. Det er sådan lidt Hjallerup Marked over en lønforhandling.”
”Omvendt ville jeg ikke råde hende til at starte med at kræve 45.000 kr. Hvis ens første bud er urealistisk, siger chefen bare ”næste”, og så finder han en, der er næsten lige så god, men til en væsentlig lavere løn.”
Dyrt at fyre folk
Nogle gange kommer man ud for chefer, som starter med at sige, at han kun kan give en lønforhøjelse på for eksempel én procent, og at det er hans chef, som har lagt rammen, som han ikke kan gå ud over.
”Så kan du blive nødt til at sige, at det er du ikke tilfreds med. Du kan forsøge at argumentere med, at du har taget det her kursus, og du har skabt de her resultater for virksomheden. Det må være noget værd. Men i sidste ende kan du blive nødt til at se dig om efter et andet arbejde, hvis du står fast.”
”På den anden side er det dyrt at opsige folk. Det tager lang tid at finde en ny. Og det koster i produktionen. Det ved arbejdsgiveren godt, og derfor er han mest tilbøjelig til at holde fast i de gode medarbejdere, han har.”
Elinstallatørens lønforhandling endte dog lykkeligt.
”For nogle dage siden ringede hun og sagde, at hun havde fået 36.000 kroner. Det var hun selvfølgelig glad for. Så er det sjovt at gå på arbejde. Både for hende og for mig,” siger Claus Edlev.
Bliv klogere på dit lønniveau
Du kan bruge TL’s lønstatistik til at forberede dig til en kommende forhandling. Her kan du bl.a. tjekke, hvad andre med din uddannelse tjener. TL’s lønstatistik indeholder:
- Lønberegner
Med lønberegneren kan du indtaste dine oplysninger og se, hvad andre i lignende stillinger tjener. - Løntabeller
TL’s løntabeller giver dig et overblik over gennemsnitslønningerne inden for din uddannelse eller dit arbejdsområde. - LønTjek
Hvis du vil sammenligne dine nuværende løn- og arbejdsvilkår med forholdene i et nyt job, kan du bruge LønTjek
Du finder lønstatistikken på TL’s hjemmeside under ’Mit TL’. Bemærk at lønstatistikken kun er for medlemmer, og derfor kræver Login med NemId.
Brug TL, når du skal forhandle løn
- Alle TL’s afdelinger har konsulenter, der er vant til at forhandle løn. Kontakt din lokalafdeling, hvis du gerne vil have hjælp til at lægge taktikken for din næste lønforhandling.