Penge1305.jpg
"Ofte ser vi, at det lykkes vores medlemmer at få arbejdsgiver med på en lønstigning."

Sådan får du mere i løn - det starter ofte med dig

Løn Det kræver arbejde og målrettethed at få tallene på lønsedlen i vejret. Men den gode nyhed er, at det bestemt ikke er umuligt at klemme lidt ekstra kroner ud af chefen. Her giver vi dig et par fifs til, hvordan du kan gøre.

Det er ikke nogen hemmelighed, at løn betyder en del, når vi går på arbejde. For selvom et godt job kan vise sig på mange måder, er der en vis tilfredsstillelse i at se sin indsats afspejle sig i den lønsum, man belønnes med.

Og hvad så, hvis det ikke er tilfældet, og at lønnen, efter egen bedste overbevisning, bør få et nyk opad?

Så er det kun ét at gøre. Forhandl din løn med din arbejdsgiver.

Sådan lyder det fra Claus Iwersen, der er afdelingschef i Forhandling & Vilkår hos Teknisk Landsforbund. Han er ikke i tvivl om, hvordan den forhandling skal startes.

“Du skal selv tage initiativet. Det er sjældent sådan, at ens arbejdsgiver kommer og spørger, om ikke der skal forhandles om lidt ekstra i lønningsposten,” siger Claus Iwersen.

En måde at få forhandlingerne i gang er ved at arrangere et møde med ens arbejdsgiver, hvor dagsordenen er lønforhandling.

På den måde kan man komme forberedt og have sit udspil og de bedste argumenter på plads. Og i den situation er det en god idé at have en plan.

Som vi tidligere har skrevet om i vores guide til lønforhandling, er der 6 gode råd, man kan læne sig op ad.

Og er man i tvivl, kan man altid lade Teknisk Landsforbund hjælpe. Som fagforening tilbyder vi både individuel rådgivning og lønforhandlingskurser.

Ifølge Claus Iwersen er det ærgerligt, at flere ikke griber chancen for at få forhandlet lønnen, fordi det ofte ender med at falde ud til lønmodtagerens fordel - mere eller mindre.

“Ofte ser vi, at det lykkes vores medlemmer at få arbejdsgiver med på en lønstigning. Selvom det ikke ender med helt så meget, som du havde håbet på, så kommer der noget mere ind på kontoen hver måned. Og derudover har du også haft mulighed for at fortælle chefen om alle de gode ting, som du gør for ham og virksomheden. Det vil chefen kunne huske, når du næste gang beder om en lønforhøjelse,” siger han.

Det er nemlig i sidste ende arbejdsgiverens ret at beslutte, om du skal have en lønstigning eller ej, når lønforhandlingen sker uden for overenskomstforhandlingerne.

Men det fratager ikke arbejdsgiver fra at have et åbent sind over for dig som ansat, når du viser mod til at ville forhandle løn.

“Det er ikke kun en overenskomstmæssig ting at forhandle løn. Det skal arbejdsgiver huske på. Det kan godt være, lønnen bliver forhandlet i den forbindelse, men man kan altså godt forhandle individuelt på andre tidspunkter,” siger Claus Iwersen.

Deltag i TL’s lønforhandlingskurser

Teknisk Landsforbund arrangerer løbende lønforhandlingskurser, hvor du kan få gode råd til din næste lønforhandling. Kurserne afholdes løbende. Læs mere her.

Lad din fagforening ­forhandle for dig

Lykkes det dig ikke at ­komme igennem med lønstigningen, så har du ret til at kontakte din fagforening med henblik på at lade dem forhandle din løn for dig.

Brug din tillidsrepræsentant

Hvis du har en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, så kan du bede ham/­hende om at deltage i din lønforhandling, hvis det virker tryghedsskabende for dig.

Brug vores lønstatistik

Får du løn som fortjent? TL’s lønstatistik giver mulighed for at komme et spadestik dybere og blive klogere på, om din løn ligger på det niveau, hvor den bør ligge. Se lønstatistikken på Medlemsportalen.