Sådan leder du opad
Vælger din chef altid Peter, når han skal sætte holdet til et nyt, spændende projekt? Hvis ja, så skyldes det måske, at Peter har lært at lede opad.
At lede opad er mest udbredt blandt mellemledere, men også helt almindelige medarbejdere kan høste fordele ved metoden.
”Det handler i bund og grund om at hjælpe sin chef til at se, hvordan man som medarbejder kan skabe værdi for arbejdspladsen,” siger Annette Klausen Bengtsson, som er forfatter og specialist i at lede opad.
Tag kontrol over dit arbejde
Ifølge hende er det en langsigtet strategi at hjælpe sin chef til at hjælpe sig selv.
”Det er summen af de enkeltstående input og bidrag over tid, der skaber forandringen,” siger Annette Klausen Bengtsson.
Til gengæld er den værd at vente på, fastslår hun.
”Det giver mulighed for, at man selv kan vælge de spændende opgaver til og vælge de kedelige fra. Samtidig får chefen set dig i et nyt lys, der gør, at han husker dig næste gang, der skal nedsættes en ny projektgruppe.”
Fem gode råd
1. Få styr på chefens mission
Hvis du skal lede opad, skal du lære din chef at kende. Du skal finde ud af, hvilke mål din chef styrer efter og hvorfor. Du behøver ikke at spørge din chef direkte, hvis du synes, at det er for grænseoverskridende. Men begynd i stedet for at lægge mærke til, hvilke slags møder chefen går til, og hvilke spørgsmål han typisk stiller til møderne. Handler det om produkternes kvalitet? Omsætningshastigheden? Eller noget helt tredje? Ved at lægge mærke til din chefs adfærd og signaler, får du straks en idé om hans agenda.
2. Styrk din chefs svagheder
Alle har styrker og svagheder. Også din chef. Nogle chefer er f.eks. enormt dygtige til at tegne de store linjer, mens det begynder at halte, når det drejer sig om detaljerne. Hvis du er god til detaljer, er det måske her, du skal lede opad og hjælpe din chef, så han ikke falder igennem til fremlæggelsen i chefgruppen. Hvis du stiller dig selv til rådighed, kan du komme tættere på din chef og dermed få større indflydelse på dit eget arbejde.
3. Sig nej
At sige nej er noget af det vigtigste, når man taler om at lede opad. Til gengæld kan det være en rigtig god idé at komme med en alternativ løsning på opgaven, når man har sagt nej. Det sender nemlig et signal om, at man skam har lyst til at bidrage til det gode arbejde på trods af nej’et, og det er et plus, når man vil søge indflydelse.
4. Vær loyal
Er du nogensinde irriteret på din chef? Så er du nok ikke den eneste. Men uanset hvor frustreret du er, så er det aldrig en god idé at brokke sig højlydt i kantinen. Det betyder ikke, at du altid skal være enig med din chef, eller at du ikke må udfordre ham. Det betyder bare, at du ikke skal trække bukserne af ham i fuld offentlighed.
Lad os sige, at du er uenig med din chef i, hvordan man skal løse en bestemt opgave. I stedet for at afvise hans idé med korslagte arme, så gør det på en proaktiv måde, og fortæl ham, at du med din erfaring og viden mener, at der er andre måder at gribe opgaven an på.
5. Pil dit ego ud af ligningen
Hvis du skal blive rigtig god til at lede opad, skal du lære at glemme dig selv. I hvert fald i nogle situationer. Det kan nemlig være en god investering at lade chefen tage æren for en idé eller et godt stykke arbejde, også selvom det faktisk var dig, der burde drukne i konfetti. For selvom chefen måske tager æren ved afdelingsmødet, så har han ikke glemt, hvem der kom på idéen. Dermed er du også rykket helt frem i køen til næste gang, der skal udvælges medarbejdere til nye, spændende projekter.
Kilde: Annette Klausen Bengtsson, forfatter og specialist i at lede opad.