Sådan siger du ordentligt farvel til din arbejdsplads
Satser du alt på at modtage Den Kongelige Belønningsmedalje for 50 års ansættelse samme sted, så kan du springe let og elegant over denne guide.
Men regner du med at skifte job flere gange i løbet af din karriere, som de fleste danskere gør, kan du få hjælp til at komme godt videre af Jørgen Uhrbrand.
Han er partner i konsulentvirksomheden AS3 og har i næsten tyve år arbejdet med karriererådgivning.
Ifølge Jørgen Uhrbrand er det vigtigt at få taget ordentligt afsked med din gamle arbejdsplads - også efter en fyring - fordi det efterfølgende kan give mere medvind på jobmarkedet.
”Du skal altid huske på, at din seneste arbejdsplads også er din seneste reference. Når en kommende arbejdsgiver ringer op til din tidligere chef, så hjælper det ikke på dine jobchancer, hvis du gik på en uheldig måde,” siger han.
Tal pænt
Alligevel kan det være fristende for mange at lufte nogle sandheder, når man står med det ene ben ude af døren. Men her bliver du nødt til at tælle til 10 og holde på frustrationerne for din egen skyld.
”Lad være med at tale alt for dårligt om din arbejdsplads. Det kan godt være, du har ret. Men din nye arbejdsgiver vil tænke, om du også vil omtale deres arbejdsplads på samme måde senere hen,” siger Jørgen Uhrbrand og fortsætter:
”Desuden er det uhensigtsmæssigt at brænde broerne til gamle chefer og kolleger hver gang. Et stærkt netværk er en uvurderlig hjælp, når du skal finde nyt job.”
Spil med åbne kort
Selvom mange nok vil vægre sig ved tanken, kan det faktisk være et klogt træk at gå til sin chef allerede før beslutningen om at finde nye græsgange er truffet.
Det kan også tage nogle af frustrationerne i opløbet, understreger Jørgen Uhrbrand.
”Er du kørt fast i opgaverne, så ville jeg forklare den nærmeste leder, at jeg godt kunne tænke mig at finde noget andet. Måske kommer I på en løsning, hvor du kan blive i organisationen, eller også kan I finde ud af, hvordan du bedst kan få overdraget arbejdet til den næste i rækken”, siger han.
Kom godt videre fra din gamle arbejdsplads
1. Få indsamlet referencer
”Få indsamlet referencer hos både din chef og en kollega. Spørg samtidig om, hvad de vil sige om dig, hvis de bliver ringet op af en arbejdsgiver.
Når en arbejdsgiver vil indhente en reference på dig, kan du dermed sige: “Ja, ring du gerne til ham, men du skal lige vide, at vi godt kunne være meget uenige på disse områder.” På den måde tager du toppen af en eventuel kritik.”
2. Ryd op og gør klar til din afløser
”I den sidste periode på arbejdspladsen vil der ikke være nogen, der forventer, at du sætter nye projekter i gang og har det største drive. Du skal i stedet fokusere på at få ryddet op og gjort klar til den næste medarbejder.
Tag initiativ til at lave en overleveringsplan, hvor du beskriver dine arbejdsopgaver, og hvad der ellers måtte være af kundekontakter og lignende. Undervejs er det en fordel at være i løbende dialog med dine nærmeste ledere.”
3. Mød op!
”Mange beder om at blive fritstillet, når de selv har sagt op. Men udfører du stadig et job, eller er i gang med overleveringen, så kom glad og fro ind ad døren hver dag.
Hvis du bliver opsagt, kan det være, at du ikke behøver møde allerede fra næste dag. Men det vil jeg ikke anbefale. Kom ind og sig farvel. Se kollegerne i øjnene, når chokket har lagt sig. For din egen skyld, men også for deres.”
4. Få en fratrædelsessamtale
Invitér lederen på et kaffemøde, måske på den allersidste dag, hvor du kan komme med feedback. Her skal du huske at være ærlig. Der er ikke noget odiøst i at være uenig med din leder, så længe du holder den sobre tone.”
5. Tænk på det sociale
Hav respekt for, at dine kolleger også skal sige farvel til en fast bestanddel af hverdagen, nemlig dig. Måske har I spist frokost sammen i fem år eller fulgtes ad på arbejde om morgenen. Når det så er sagt, så er der 800.000 jobskifter om året i Danmark, så det skal heller ikke fylde for meget.