2021 10 19 10 20 26 Window

Sådan skifter du spor i dit arbejdsliv

Guide Har du nogensinde overvejet at lave noget helt andet? Altså, ikke bare skifte job, men skifte branche? Det kræver lidt knofedt, og derfor hjælper Teknikeren dig i gang med 5 gode råd

Væk fra eller hen imod? Et sporskifte i arbejdslivet skal være styret af lyst, frem for flugt. Ellers risikerer du bare at kuldsejle undervejs.

”Et sporskifte handler om at få balance i arbejdslivet, hvor forudsætningen er en balance på de indre linjer,” siger Ulla Schade, som er karrierecoach, kommunikationsrådgiver og medforfatter til ’Kunsten at skifte spor – genopfind dit arbejdsliv’.

Hun har hjulpet andre til at skifte spor i godt 12 år, ligesom hun også selv har foretaget et par sporskifte.

”Man skal huske på, at et sporskifte typisk er en længerevarende proces, der både byder på succeser og fiaskoer,” siger hun og tilføjer:

”Men man må ikke lade sig slå ud, når noget ikke lykkes, for man kan altid bruge erfaringen i det videre forløb. Til gengæld skal du også huske at fejre dine succeser.”

1. Tag et energitjek

Undersøg, hvordan du bruger din tid og energi lige nu. Det er vigtigt at finde ud af, om du ”bare vil væk”, fordi du er træt af det hele, eller om du vitterligt er drevet af ønsket om at skifte spor. Lav et energiregnskab, hvor du får alle dine tanker ned på et stykke papir. Del papiret op i en glad smiley, sur smiley og en mellemfornøjet smiley, og gå så i gang.

Øvelsen skulle gerne give dig overblik over, hvor der er ubalance, hvad den skyldes, og hvad du kan gøre her og nu. Er det din chef, den er gal med? Et det en bestemt opgave? Eller noget helt tredje?

2. Lav en styrkedag

Som nævnt kan man nemt komme til at fokusere på, hvad man vil væk fra, og ikke hvad man vil hen imod, når man oplever ubalance. Det er sjældent et godt styringsredskab.

Hvis du til gengæld skifter fokus til dine styrker, får du overblik over, hvad der giver dig mest energi og arbejdsglæde. En styrkedagbog er en kortlægning af dine personlige værdier, din måde at tilgå opgaver på – og generelt, hvad der karakteriserer dig.

Skriv tre ting ned efter hver arbejdsdag, hvor du reflekterer over, hvordan du gjorde en forskel. Måske bidrog du til, at kundemødet gik særligt godt, eller sørgede for at facilitere en kreativ proces der gjorde projektet til en succes.

3. Sæt en retning

Okay, nu er du forhåbentlig blevet bekræftet i, at du ønsker et sporskifte i dit arbejdsliv. Dermed kan du også gå i gang med at sætte en retning for sporskiftet. Det er væsentligt at skelne mellem at sætte en retning og et mål. For mange af os kan det nemlig være en stor mundfuld at sætte specifikke og langsigtede mål, men nemmere at sætte en retning. Når du sætter en retning, ser du også dig selv i et bredere perspektiv, hvor du både har fokus på dine styrker og er åben for muligheder, som du ellers ikke havde overvejet. Husk at kigge tilbage på alle de job, som du har haft tidligere, og tænk på, hvad der gjorde dig allermest glad.

4. Bed om hjælp

Når du vil skifte spor og virkelig vil flytte dig, så handler det om at bede andre om hjælp. Ikke til at få et nyt job, men til at blive klogere. Få et overblik over dit netværk, især det perifere, der ser dig med andre øjne. Tegn nogle cirkler på et stykke papir, der repræsenterer dit nære netværk i midten og dit perifere netværk yderst. Du kan også bruge f.eks. LinkedIn til at kortlægge dit netværk. Hvis du f.eks. vil være IT-konsulent, har du nu et overblik over, hvem du kan søge mere viden hos i netværket.

5. Tag næste skridt

Drømme og tanker er gode, men handling er bedre. Derfor skal du også huske at overveje dit næste skridt. Det behøver ikke at være et stort og drastisk skridt. Tværtimod. De fleste store skridt består i virkeligheden af flere mindre skridt. Vil du f.eks. være meritlærer, kunne dit næste skridt være at tage et bestemt kursus eller måske at følge en dag i en folkeskoleklasse. Det kunne også være noget så lavpraktisk som at oprette en LinkedIn-profil. Det vigtigste er, at du hele tiden tager nye skridt og holder dig i bevægelse.