Sparpengeweb
Sådan sparer du på energien og holder på pengene.

Sådan sparer du energi i hverdagen

TL Nyt Gas-, olie- og strømpriserne stiger voldsomt lige nu. Men hvad kan du gøre for, at undgå at dine energiudgifter eksploderer? Vi har spurgt energiekspert og TL-medlem Carsten Nielsen fra hovedstadens forsyningsselskab HOFOR.

Hvis der er noget, der for alvor er kommet på danskernes læber, er det de stigende energipriser.

Af god grund. Priserne har været på himmelflugt, og mange danskere oplever at blive mødt af hidtil usete beløbsstørrelser, når regningerne skal betales.

Men der findes måder, hvorpå man kan holde lidt igen med forbruget og dermed spare penge.

Det fortæller Carsten Nielsen, der er specialist ved forbrugsrådgivningen hos Hofor. Han har læst de mange gode råd, der er kommet ind fra medlemmer af Teknisk Landsforbund, efter at vi på Facebook efterlyste medlemmernes gode råd til at spare på energien i hverdagen.

Her gik særligt ét råd igen blandt de mange gode bud:

1. Spar på varmen

“Helt kort kan man sige, at den bedste energibesparelse, vi kan opnå, er på den energi, vi ikke har brugt. Som eksempel kan man, ved at sænke rumtemperaturen med 1 grad, få en besparelse på 5 %,” siger Carsten Nielsen.

Og netop dét har mange medlemmer gjort. Flere fortæller om at have skruet flere grader ned, eller, som i Susanne Hansens tilfælde, lade teknologien hjælpe:

“Radiatorerne er sat til nattesænkning og ikke mere end 20 °C, når vi bruger rummet,” skriver hun på Facebook med henvisning til elektronisk styring af husets termostater.

Skulle det give kolde fødder, så har et andet medlem, Dorrit Israelson, et godt råd: “Tag varmere tøj på indenfor”.

2. Brug strømmen, når den er billigst

Ifølge Carsten Nielsen er der god grund til at være selektiv, når det kommer til tidspunktet på dagen, hvor man forbruger strøm. Der er tidspunkter på dagen, hvor strømmen er billigere, og det er langt fra altid der, hvor du plejer at tænde for vaskemaskinen.

“Jo højere udsving, der er imellem timepriserne, jo mere er der at spare ved at flytte sit forbrug til den billigere periode. Vi opfordrer vores kunder til at udnytte energihullerne og eksempelvis tage bad om aftenen eller eftermiddagen frem for om morgenen, hvor der er mest tryk på systemerne,” siger han.

Han forklarer, at der er to vigtige faktorer at tage højde for, når det kommer til energiprisen.

Det ene er forhold som vindstyrken til vindmøller, sol til solceller, regnvand til vandkraftværker og brændselspriserne til kraftværker, der bestemmer dagsprisen.

Det andet er spidsbelastning, som også påvirker prisen. Altså hvornår på døgnet, der bliver brugt mest energi.

Det forstår blandt andre Heidi Gross at udnytte. På Facebook skriver hun:

“Jeg bruger el-selskabets app, så jeg kan overvåge prisen. Jeg sætter timer på opvaskemaskinen, vaskemaskinen og tørretumbleren, til når det er billigst”.

Fra et andet medlem, Jannie Hansen, lyder det gode råd at følge med på Facebook-gruppen Grønnere elforbrug, hvor der deles information om, hvornår strømmen er billigst. Og så minder hun om et andet godt, gammelt råd.

“Sluk for alt, når det ikke bruges.”

3. Er det tid til at renovere eller skifte pærer?

Nogle gange skal man bruge penge for at spare penge. I hvert fald hvis man spørger medlemmerne på Facebook.

Her melder flere ind med gode råd om at forbedre isoleringen i hjemmet, udskifte vinduerne med nye energibesparende typer, skifte fra gasfyr til varmepumpe og mere lavpraktiske ting som at udskifte alle strømpærer ud med lavenergi LED-pærer.

Og så er der det med de omdiskuterede solceller på taget. Giver det mening at investere i sådan nogle?

“For den enkelte kan der være penge at spare ved at etablere solceller, men da de oftest producerer strøm midt på dagen, hvor vores egetforbruget af el måske er lavest, fordi det er der, vi er på arbejde, så jeg hellere, at man investerede i større solcelleparker, hvor udbyttet pr. investeret krone vil være højere,” siger Carsten Nielsen.

4. Tænk over dine vaner

Også de små ting i hverdagen, kan være med til at gøre en stor forskel i det lange løb. Flere medlemmer anbefaler således, at vi bliver bedre til at tænke over vores vaner i hverdagen.

Måske kan du tørre tøjet udenfor, nu hvor vejret bliver bedre, i stedet for at tænde tørretumbleren?

Det kan også være, du kunne skære lidt ned på tiden i badet om morgenen?

Eller som Jens Tejl Jensen skriver: “Spis op. Lad være med at smide en tredjedel af det, du køber, i skraldespanden”.

Og sidst, men ikke mindst, anbefaler flere medlemmer, at vi bruger bilen sjældnere. For eksempel ved at arbejde mere hjemmefra. Eller som Svend Hansen skriver på Facebook.

“Kører lidt mindre i bilen og trækker maven ind”.

Er du nysgerrig efter flere gode råd fra Teknisk Landsforbunds medlemmer, så gå ind på vores Facebook-side, hvor du finder opslaget med alle de gode råd.