Haandsprit1305

Sådan undgår du at blive smittet med corona på jobbet

Arbejdsliv Er du i tvivl om, hvordan du skal opføre dig på jobbet, så du ikke bliver smittet med corona? Her får du nogle gode råd, så du undgår at blive syg.

Mange danskere har de seneste måneder arbejdet hjemmefra på grund af corona-krisen. Men nu er vi så småt begyndt at vende tilbage til arbejdspladsen.

Det skaber nogle udfordringer. For hvordan skal du opføre dig på jobbet, hvis du vil undgå at blive smittet med corona?

”Generelt skal man huske de sædvanlige råd: Hold afstand til kollegerne. Vask hyppigt hænder eller sprit dem af. Afsprit også de steder på arbejdspladsen, som mange rører ved. For eksempel dørhåndtag, armaturer på toilettet og knapper på kaffemaskinen, elevatoren og fotokopieringsmaskinen,” siger Allan Randrup Thomsen.

Han er professor og virolog ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Her følger hans mere specifikke råd:

Inden du tager på arbejde
Hvis du har de mindste symptomer på influenza, forkølelse eller ondt i halsen, så bliv hjemme.

Det er meget svært at skelne mellem en halsbetændelse og en covid 19 smitte. Så for at være på den sikre side, er det bedre, at du bliver hjemme.

På vej til arbejdet
Bilen er ikke den mest energivenlige transportform, men lige nu er det faktisk den mest sikre. Du sidder i din egen kabine, og det er kun dig selv og din familie, som har rørt ved bilens interiør.

Vælger du at cykle til arbejde, skal du være opmærksom på ikke at komme for tæt på andre cyklister. Det er især et problem ved lyskryds. Hvis du kommer bagefter en anden cyklist, kan der være en sky af virus bag cyklisten. Derfor er det en god idé at holde et par meters afstand.

Bruger du offentlig transport, så undgå myldretiden. Hvis det er muligt, så brug albuen, når du trykker på knapper. Og hvis du sætter dig over for en anden i toget, så sid forskudt, så I ikke kigger hinanden direkte i øjnene.

Undgå at røre dig selv i ansigtet under turen. Og husk at vaske hænder eller sprit dem af, når du kommer ind på arbejdet.

Ved indgangen og i receptionen
Når du ankommer til arbejdet, så rør ved så lidt som muligt, indtil du er kommet til din egen plads. Her kan du spritte hænderne af, så du er sikker på, at du ikke har taget smitte med på arbejdet.

Ved din arbejdsplads
Hvis du sidder ved en computer, så tør tastaturet af med sprit. Især hvis der er andre, der har rørt ved det.

Sidder du i et storrumskontor, så hold helst to meters afstand til kollegerne. Hvis jeres skriveborde er sat overfor hinanden, er det en god idé at vende dem, så I kigger i samme retning. Det er selvfølgelig ikke så hyggeligt, men så undgår I at ånde hinanden ind i hovedet.

Generelt er der to ting, som udgør en smitterisiko: tid og afstand. Hvis man er nødt til at sidde i lang tid i det samme lokale, er det en rigtig god idé at holde afstand.

På gangene
Hvis man bare passerer hinanden på en gang, er der ikke den store risiko, fordi det sker på så kort tid. Men vælger man at stoppe op og tale sammen, er det igen en god idé at holde afstand.

Lige nu lyder det generelle råd, at man skal holde en meters afstand. Men Allan Randrup Thomsen anbefaler, at du stadig holder to meters afstand. Det er mere sikkert.

På toilettet
Her er det især mænd, der skal huske at vaske hænder, når de har været på toilettet.

Når du skal tørre hænderne, så undgå at bruge stofhåndklæder, som andre også bruger. Brug i stedet papirservietter. Og når du har tørret hænderne, så tag en enkelt serviet med dig og brug den, når du skal åbne toiletdøren.

Husk, at det skal være tørre papirservietter. Hvis servietten er våd, kan den have smitte i sig.

I mødelokalet
Undgå at være for mange mennesker i det samme mødelokale. Og husk at holde afstand. Hvis I lader hver anden stol være tom, er der mindre risiko for smitte.

Hvis I skal have noget at drikke under mødet, så lad være med at stille kaffekander eller vandkander frem. Lad i stedet den enkelte medarbejder selv tage et glas vand eller en kop kaffe med. Så undgår I, at smitten spreder sig via kanderne.

Ved kaffeautomaten
Knapperne på kaffeautomaten bør sprittes af jævnligt. Men det er endnu vigtigere, at du selv spritter dine hænder af, når du har trykket på knapperne på maskinen. For du kan ikke være sikker på, at maskinen er blevet sprittet af, siden den sidst blev brugt.

Det gælder i øvrigt alle maskiner med knapper på. For eksempel printere, elevatorer og lyskontakter.

I kantinen
Buffeter er en dårlig idé, så længe coronavirussen hærger. Hvis du er i tvivl om hvorfor, så se den her video, som viser, hvordan smitten spreder sig ved en buffet:

I stedet er det bedre, hvis arbejdspladsens køkken laver portionsanretninger, som er pakket ind hver for sig.

Og hvis du vil være på den helt sikre side, så tag din egen madpakke med på arbejdet. Det er ikke ligeså festligt, men så bliver du i hvert fald ikke syg af maden.