Ligeloen2 1305

Seks råd til en mere lige løn

Arbejdsliv På mange arbejdspladser er løn stadig et tabu. Men vi skal turde tale åbent om løn, hvis løngabet mellem mænd og kvinder for lige arbejde skal blive mindre. Her får du seks råd om, hvor og hvordan du kan gøre en forskel.

Kvinder får i gennemsnit 14,5 procent mindre i løn end mænd. Hvis man gør det op i arbejdsdage, svarer det til, at kvinder arbejder gratis fra den 16. november og året ud.

”Der er flere forklaringer på den store forskel. For eksempel viser forskning, at kvinder og mænds årsløn følges ad, indtil de får deres første barn. Herefter falder kvinders årlige arbejdsindkomst, hvor mænds indkomst stiger støt resten af deres arbejdsliv,” siger Byrial Bjørst, der er advokat i TL og ekspert i ligeløn.

En anden forklaring på løngabet er, at løn er et tabu på danske arbejdspladser.

”Hvis du fortæller andre, hvad du tjener, og du ved, hvad de får, så har du meget bedre chancer for at vide, om du få en fair løn. Og du har bedre argumenter, når du forhandler din løn. Det er især vigtigt, hvis du er kvinde,” siger Byrial Bjørst.

Han giver sekst gode råd, som klæder dig på til den næste lønforhandling:

Seks råd til en mere lige løn

 1. Del din løn
  I Danmark er det et stort tabu at tale om sin løn, men hvis du ikke er klar over, hvad dine kollegaer tjener, så kan det være svært at vide, hvad du kan forlange til en lønsamtale. Start med dem du kender bedst og spørg også, hvordan de fik deres sidste lønstigning. Der kan være en masse god inspiration at hente.

 2. Tal med din tillidsrepræsentant
  Tillidsrepræsentanten kender overenskomsten på din arbejdsplads og ved også, hvilket lønniveau dine kollegaer er på, og hvor du måske burde ligge. Arbejder du på en virksomhed med mere end 35 ansatte, så har virksomheden også selv en lønstatistik, der er tilgængelig for medarbejderne.

 3. Spørg chefen om, hvad der skal til
  Siger din chef nej til en lønstigning, så spørg hvad der skal til for, at du kan få en højere løn. På den måde kan du få nogle fokusområder, så du på den lange bane kan vise din chef, at du kan mere end din nuværende løn afspejler.

 4. Undersøg selv dit lønniveau
  Tjek TL’s lønstatistik (https://tlmedlem.tl.dk/mittl/loenstatistik/) og se, om du får lige så meget som andre i samme type job.

 5. Sammenlign løn
  Tal med dine kollegaer, som har samme arbejdsfunktioner som dig selv, og brug lønoplysningerne til at åbne diskussionen. Husk at tjekke tillæg. Selvom manges løn er reguleret af overenskomster, er det ikke en garanti for ligeløn. Det kan være i får forskellige tillæg, som bør være ens og kan hæve jeres løn.

 6. Du må gerne tale om løn
  Husk, at loven er helt klar på området. Det er fuldt lovligt at diskutere sin løn, med hvem du har lyst til på arbejdspladsen eller privat. Ligelønsloven slår fast, at eksempelvis fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige.

Kvindernes sidste arbejdsdag
Fagbevægelsens Hovedorganisation har produceret den her video, som sætter fokus på problemet med uligeløn: