COLOURBOX47321720

Selvstændig og gravid? Få hjælp fra barselsfonden

Barsel Siden nytår har alle selvstændige med en vis indtægt kunnet få mere udbetalt, når de går på barsel. Helt op til omkring 32.000 kroner. Barselsfonden omfatter nemlig igen selvstændige – og det kan få flere kvinder til springe ud som iværksættere.

Er du selvstændig og gravid? Så er der godt nyt til dig, der skal på barsel. Gældende fra 1. januar 2021 får du nemlig mere udbetalt, når barslen banker på døren. Det skyldes, at barselsfonden for selvstændige er blevet genåbnet, efter den i 2016 ellers fik dødsstødet. Men nu har Teknisk Landsforbund sammen med en række andre organisationer altså fået genåbnet barselsfonden. Det er et skridt på vejen i den rigtige retning for kvinder, der drømmer om at springe ud som selvstændige, siger Byrial Bjørst, som er advokat hos TL.

”Vi ved, at danske kvinder halter efter mændene, når det drejer sig om at stifte virksomhed, men forhåbentlig kan barselsfonden få flere kvinder til at blive iværksættere.”

Op til omkring 32.000 kroner

I december 2020 vedtog Folketinget, at selvstændige igen skal være omfattet af barsel.dk på samme vilkår som private arbejdsgivere.

Det betyder, at man ikke behøver at dreje nøglen om på sin virksomhed, fordi man får et barn.

”Hvis man som selvstændig har en indtægt, der svarer til over barselsdagpengeniveau, kan man få op til omkring 32.000 kroner før skat,” siger Byrial Bjørst og tilføjer, at beløbet, der kommer til udbetaling består af barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark og midler fra Barselsfonden.

Selvstændige skal bidrage til fond

Bidraget til barslende selvstændige fra barselsfonden betyder samtidig, at selvstændige fremover skal indbetale et beløb, der svarer til 1.225 kroner om året, fortæller Byrial Bjørst.

”Men det gælder dog kun, hvis man har haft indtægter, der også giver adgang til at få udbetalt midler fra fonden.”

Sådan fungerer barselsfonden

Du skal opfylde forskellige betingelser for at få adgang til midler fra barselsfonden. Her er et udpluk

  • Dit barn skal tidligst være født 1. januar 2021
  • Du skal som minimum har haft en årsindtægt, der svarer til højeste barselsdagpengesats. Det svarer til 231.920 kroner
  • Du skal have ret til barselsdagpenge og have søgt om barselsdagpenge hos Udbetaling Danmark

Læs mere om barselsfonden