Nova Fay Blå Blomst Insta2
Logoet for De Forenede Damp­vaskerier er en del af designet på skjorten Nova Fay blå blomst.

Sengetøj og duge bliver til mode med historie

Design I samarbejde med De Forenede Damp­vaskerier designer firmaet Upcy, med Birgit Stielau i spidsen, alt fra skjorter til tasker. Tekstilerne kommer blandt andet fra restauranter og hospitaler.

Ser man godt efter, kan man skimte et logo, som løber fra top til bund af skjorten.

‘De Forenede Dampvaskerier’ (DFD), står der. “Det er altid en balancegang, hvor meget af historien, der skal med, for det skal være tøj, man har lyst til at gå i. Men når det blender ind, kan jeg sagtens finde på at tage for eksempel logoet fra DFD med”, siger ­Birgit Stielau.

Hun har i halvandet år stået i spidsen for designdelen i firmaet Upcy, der genbruger tekstiler fra De Forenede Dampvaskerier. Hendes del af arbejdet består i at designe eksempelvis skjorter og accessories, som derefter bliver syet i udlandet og solgt på hjemmesiden.

“Mange hospitaler, restauranter og hoteller indgår aftaler på fire år med dampvaskeriet om, at de lejer og får renset duge og sengetøj, men når kontrakten udløber, skal de i princippet bare af med tekstilerne, som ellers er gode og stærke tekstiler, selvom der eksempelvis er brændt hul i en dug,” siger Birgit Stielau og tilføjer:

“Før i tiden ville man brænde tekstiler, som ikke længere skal bruges. Fra 2025 er det imidlertid forbudt i EU, og flere virksomheder er blevet opmærksomme på, at de i stedet kan få en nyt liv.”

Målet er 100 procent

DFD er et privatejet firma og de har i flere årtier gemt aflagte tekstiler. Designdelen er relativt ny, og det er her, Birgit Stielau er kommet ind i billedet. Mens der er ansat folk til at sortere tekstilerne på lageret, står hun for designudviklingen og for produktionen, som foregår på en systue i Litauen. Den ejer Upcy.

“Vi får enorme mængder tekstiler, så vi kan ikke få løftet opgaven med at få det syet i Danmark. Målet er, at vi i 2025 skal udnytte 100% af de tekstiler, vi får ind. I dag udnytter vi cirka 40,” siger Birgit ­Stielau.