Sig goddag til det flydende kontor
En række virksomheder er begyndt at tilpasse arbejdspladsen, så den imødekommer de behov hos medarbejderne, som blev tydelige under corona-nedlukningerne: mulighed for fordybelse, fællesskab, faglig sparring og hjemmearbejdsdage.
Det vurderer Helle Nohr Holmstrøm, leder af afdelingen WorkPlace Strategy i arkitektvirksomheden Schmidt Hammer Lassen Architects:
”Det er en klar trend, at virksomhederne har fået skærpet blikket for, at arbejdspladsen skal indrettes anderledes for at sikre trivsel. Efter corona-nedlukningerne er meget få interesseret i at køre ind på job fem dage om ugen – og slet ikke for at sidde fra 9 til 16 ved deres skrivebord. Arbejdspladsen skal byde på meget mere for at være et attraktiv i forhold til at arbejde hjemmefra.”
Vigtigt at mødes fysisk
WorkPlace Strategy rådgiver virksomheder om, hvordan de opfører og indretter bygninger, der gør medarbejdere effektive, fremmer samarbejde og optimerer brugen af kvadratmeter. Det kræver løsninger, som kan opfylde den enkelte medarbejders individuelle behov, forklarer Helle Nohr Holmstrøm.
”Corona har lært virksomhederne, at medarbejdere har brug for vidt forskellige rammer i arbejdslivet for at få ro til at arbejde uforstyrret og samtidig samarbejde med kollegaer og have god kontakt til deres leder.”
Det hjælper Schmidt Hammer Lassen Architects virksomheder til at imødekomme ved at indrette fordybelseszoner og zoner, der understøtter social kontakt. Samt mødezoner, hvor online-møder ikke forstyrrer kollegaer.
”Digitale møder er kommet for at blive og vil foregå i lydtætte Zoom-bokse, som vores kunder lige nu indkøber i stort omfang. Men under corona er værdien i at mødes fysisk også blevet meget tydelig. Arbejdspladsen skal skabe gode rammer om uformelle møder og en sociale zone, hvor medarbejderen kan vælge at arbejde, når behovet er dynamik, sparring og samtale med kollegaer.”
Herunder kan du se, hvordan 'det flydende kontor' kan se ud:
(Tryk på billedet for at se det i en større udgave)
Ny type leder
Nogle medarbejdere vil stadig have brug for eget skrivebord, og den type personlige hensyn bør der være plads til, anbefaler Helle Nohr Holmstrøm. Men der vil næppe være skriveborde til alle, da en del medarbejdere flere dage om ugen arbejder hjemmefra eller et kontorhotel tæt på, hvor de bor. Andre medarbejdere vil være væk til interne eller eksterne møder.
Behovet for en fast plads kan med fordel udfordres lidt af lederen, da det heller ikke nødvendigvis er medarbejderens behov at sidde for sig selv, vurderer hun:
”Under corona har mange vænnet sig til at undvære eget skrivebord på jobbet, og hvis man fortsætter med at arbejder hjemmefra flere dage om ugen, er arbejdsdagene på arbejdsdagen dér, hvor man har fysiske møder og kontakt med kollegaer.”
Den balance skal indretningen af arbejdspladsen og lederen understøtte på en måde, så ingen leder hvileløst efter et sted at sidde. Helle Nohr Holmstrøm vurderer, at ledelse af det nye post-corona arbejdsliv med flere individuelle hensyn, og fleksible løsninger kræver ledere med stor menneskelig forståelse.
Farvel til storumskontoret – goddag til den zoneopdelte arbejdsplads
Storrumskontoret, som vi kender det i dag, er på vej ud. I stedet vil fremtidens arbejdsplads blive opdelt i zoner med forskellige formål, vurderer arkitekt Hellen Nohr Holmstrøm.