Simontailor
Hos ’Son of a Tailor’ bestiller man et stykke tøj ud fra en række oplysninger, som man indtaster på hjemmesiden. En algoritme regner derefter ud, hvor stor T-shirten, skjorten eller trøjen skal være.

Simon sørger for, at skjorten passer

Design Som konstruktør hos firmaet ’Son of a Tailor’ sørger Simon Larsen for, at T-shirten eller skjorten sidder, som den skal. Mens størrelsen udregnes gennem en særlig algoritme, er han en af dem, der står for tilretningen.

Når man bestiller en T-shirt eller en skjorte gennem det københavnske firma Son of a Tailor, sker det udelukkende digitalt. Men i modsætning til mange andre hjemmesider, hedder størrelsen ikke bare S, M eller L. Man skal derimod taste en række oplysninger ind om sig selv. For eksempel vægt, højde, alder og sågar skostørrelse. Samtidig indtaster man sin kropstype - fra slim, eller 'rectangle' over atletisk til 'rund', og vælger sin foretrukne pasform, der varierer fra tight til loose.

Ud fra de oplysninger, kunden taster ind, kan algoritmen regne sig frem til, hvilke mål, tøjet skal have.

“Vi bruger for eksempel skostørrelsen til at fastlægge ærmelængden. Den svarer til den nederste del af armen,” siger Simon Larsen opklarende.

Han er uddannet designteknolog og har det desuden en bachelorgrad i Pattern Design fra KEA. Hos Son of a Tailor, der har eksisteret siden 2014, er han ansat som konstruktør. I de tilfælde, hvor tøjet ikke sidder helt, som kunden ønsker det, kommer han ind i billedet.

“Hvis T-shirten eller skjorten ikke passer, udfylder kunden en formular, hvor han tilføjer tre billeder. Et af fronten, et med armene oppe og et fra siden. Derudfra justerer jeg manuelt kundens størrelse, så tøjet får præcis den pasform, han ønsker," siger Simon Larsen.

Gennem årene har firmaet indsamlet store mængder af data, der bruges til den føromtalte algoritme.

“Jo flere mål, vi har fra vores kunder, jo større er datasættet blevet. Fordelen er, at man på den måde rammer størrelsen mere præcist,” siger han og forklarer, hvordan kundekontakten også er med til at optimere tøjet.  

“Det er der, vi får alle guldkornene i forhold til at kunne gøre det bedre. Vi bliver ved med at trække data ind fra alt, hvad vi tilretter, for på sigt at gøre algoritmen endnu mere præcis. Hvis en kunde bestiller mere end fire items, sender vi også altid først en prøvestørrelse, der er udregnet gennem vores algoritme, for at se, om den har ramt plet,” tilføjer han.

Væk fra masseproduktion

’Son of a Tailor’ er især kendt for sine T-shirts. Senere er skjorter, sweatshirts, poloer og lignende produkter føjet til sortimentet.

I dag er der et team på seks konstruktører, der, ligesom Simon Larsen, retter de enkelte styles til. Han oplever, at flere begynder at få øjnene op for tøj, der er ‘customized’ eller ‘made to order’, som det også kaldes. 

“Måden at bestille tøj på er ikke mindst vokset under corona, hvor onlinehandel i det hele taget er steget. Men der er også en anden faktor på spil. Vi ser en stigende interesse blandt mange mænd for at gå mere væk fra masseproduktionen og i stedet købe tøj, der er skræddersyet,” siger Simon Larsen.

På KEA er han som udgangspunkt uddannet til at producere mønstre. Alligevel er han glad for, at jobbet her lægger vægt på det analytiske.

“Det handler meget mere om tal, og på den måde kan man sige, at det er mindre 'hands on' end det, jeg er uddannet til. Men den analytiske del er utrolig interessant,” siger Simon Larsen, der også har til opgave løbende at analysere, hvordan materialerne kan udnyttes bedre.

For Simon Larsen er handler hans job hos Son of a Tailor også om, at han kan være med til at påvirke udviklingen i en positiv retning, hvor flere mænd vælger færre stykker skræddersyet tøj frem for mange masseproducerede.

“Jeg tror, det er fremtiden indenfor modebranchen. Vi kommer til at se meget mere customized tøj bygget på algoritmer. Som et skridt væk fra masseproduktion og sæsonvarer,” siger han.

Simon Larsen

  • 25 år
  • Uddannet designteknolog og bachelor i Pattern Design fra Københavns Erhvervs Akademi (KEA).
  • Siden 2020 ansat som konstruktør hos Son of a Tailor. sonofatailor.com. Har tidligere været ansat hos Kopenhagen Fur, hvor han stod for SOME og influencer-kontakt.