Skal jeg hæve min efterløn nu?
Frem til 30. juni i år kan du få udbetalt din efterlønsopsparing skattefrit. Afhængig af hvor længe du har indbetalt bidrag til ordningen, kan du få op til ca. 105.000 kr. udbetalt.
Men hæver du pengene nu, betyder det det også, at du for altid mister muligheden for at gå på efterløn, og retten til den skattefri præmie på op til 160.000 kr., hvis du arbejder frem til folkepensionen. Sidst, men ikke mindst, mister du retten til et seniorjob.
For nogle kan det være en fornuftigt idé at hæve pengene nu. For andre er det en dårlig idé.
Ifølge Michael Rosenby, HR Chefudviklingskonsulent i Danske A-Kasser kan man blive klogere på sit valg, ved at stille sig selv spørgsmålet: ”Kan og vil jeg arbejde frem til folkepensionsalderen?”
Pension udløser modregning
Dernæst bør man undersøge, hvordan ens pensionsordning påvirker, hvad man kan få udbetalt i efterløn. Afhængig af din alder og din pensions størrelse vil der, efter de nye regler, ske en modregning på op til 64% i din efterlønsydelse.
Sådan søger du
Du kan søge om skattefri udbetaling af efterlønsbidrag senest 30. juni via Net A-kassen.
Bordet fanger
Melder du dig ud af efterlønsordningen nu og hæver pengene, kan du ikke fortryde senere. Bliver du derimod i ordningen kan du godt fortryde senere. Så får du bare udbetalt dine efterlønsbidrag til din pensionsordning, mens muligheden for skattefri, kontant udbetaling kun gælder frem til 30. juni 2018.
- Seniorjob sikrer dig fem år
Et seniorjob er en ekstraordinær ansættelse i kommunen på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår. - Hvis du bliver i efterlønsordningen har du ret til et seniorjob, hvis din ret til dagpenge udløber 5 år før, du når din efterlønsalder.
Modregningen vil ske uanset om din pension kommer til udbetaling før, under eller efter efterlønsperioden og gælder både rate-, kapital- og livsvarige pensioner.
”Princippet er jo større pensionsordning, jo større modregning i efterlønsydelsen,” forklarer Michael Rosenby.
Hvis du har en prognose for din pension, kan du selv regne din efterlønssats ud. Du kan finde en prognose for dine pensionsordninger på pensionsinfo.dk.
Når du har tallene, kan du regne din efterlønssats ud på Beskæftigelsesministeriets efterloensberegner.dk eller få din a-kasse, til at lave beregningen for dig.
Det er dog ikke kun den økonomiske side af sagen, man bør overveje, mener Michael Rosenby:
”Muligheden for seniorjob giver dig fem års jobgaranti, hvis du bliver ramt af ledighed sidst i dit arbejdsliv.”
Danske A-kassers miniguide:
Hvis du er i tvivl, om du skal blive i efterlønsordningen, anbefaler Danske A-kasser, at du stiller dig selv spørgmålet:
"Vil – og kan jeg – arbejde frem til folkepensionsalderen?"
Svarmuligheder:
Nej, jeg vil ikke arbejde frem til folkepensionsalderen
Spørg: Hvad kan jeg få i efterlønssats efter pensionsmodregning og skat, når jeg stopper med at arbejde – i forhold til det, jeg kan få ud nu?
Overvej: Er min efterlønssats så stor, at jeg skal blive i ordningen af den grund?
Måske, vil jeg gerne arbejde frem til folkepensionsalderen
Spørg: Hvad tjener jeg på min skattefri præmie, når min fortsatte betaling til efterlønsordningen er trukket fra – i forhold til det, jeg kan få ud nu?
Overvej: Er min efterlønsydelse så stor, at jeg for en sikkerheds skyld vil blive i ordningen?
Ja, jeg vil og kan helt sikkert arbejde frem til folkepensionsalderen
Spørg: Hvad tjener jeg på min skattefri præmie, når min fortsatte betaling til efterlønsordningen er trukket fra – i forhold til det, jeg kan få ud nu?
Overvej: Er min skattefrie præmie så stor, at jeg vil blive i ordningen af den grund?
Kilde: Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 2018, Danske A-kasser