Skriv dig til en jobsamtale
Fremadrettet, konkret og motiveret. Det er nogle af de ord, der kan knække koden til den gode ansøgning. Du skal nemlig ikke skrive en lang liste over, hvad du kan. Du skal derimod vise, hvordan du kan bruge din erfaring til at løse opgaver hos den virksomhed, hvor du søger job.
”At skrive en god ansøgning tager ikke bare en time. Man skal på forhånd have gjort sig nogle tanker om de kompetencer og successer, man tidligere har opnået, og det kan godt tage noget tid,” siger Aino Faurbye, som er konsulent i TL’s afdeling Uddannelse og Karriere.
Bløde værdier tæller også
Ifølge Aino Faurbye handler det helt grundlæggende om at fortælle, hvordan man kan skabe værdi for sin kommende arbejdsplads. Både i forhold til hårde værdier som f.eks. effektivitet, men også i forhold til de mere bløde værdier.
Aino Faurbye har f.eks. engang sparret med et medlem, som opnåede 100 procent tilfredshed i medarbejdertilfredshedsundersøgelserne flere år i træk i sit tidligere job.
”Det siger jo en del om medlemmet som kollega. Nemlig, at hun kan skabe værdi for virksomheden ved at bidrage til et godt arbejdsmiljø og dermed også til virksomhedens bundlinje.”
Fem gode råd
- Brug en overstregningstusch
Første råd er ganske enkelt. Det er nemlig, at du skal læse stillingsopslaget grundigt igennem. Helst tre gange. Brug også en overstregnings–tusch til at spotte de kompetencer, som virksomheden efterlyser. Måske skal du være knivskarp til Revit eller god til teknisk engelsk. Du skal kunne skrive dig direkte ind i virksomhedens ønsker. - Skaf dig baggrundsviden
Næste skridt er at skaffe dig ny viden. Undersøg f.eks., hvad virksomheden skriver om sig selv på hjemmesiden, så du ved, hvordan den vil opfattes af omverdenen. Du skal også ringe til din (måske) kommende chef.
Find ud, hvilke kompetencer vedkommende lægger mest vægt på af dem, der er nævnt i opslaget. Find også ud af, hvilken opgave deres nye medarbejder skal løse for dem som det allerførste. - Skriv ansøgningen
Ansøgningen skal bygges op af tre byggeklodser: motivation, faglighed og personlighed. Afsnittet om motivation handler om at målrette ansøgningen til den konkrete virksomhed. Du kan f.eks. spille ind med viden om virksomhedens værdier og fortælle, hvordan du matcher dem. Husk, at afsnittet skal fokusere på, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden – og ikke omvendt.
Næste afsnit handler om faglighed. Det er her, du kan bruge din viden fra før om den opgave, som du skal løse for virksomheden. Beskriv, hvordan du helt konkret vil bruge din faglighed til at løse opgaven.
Sidste del af ansøgningen omhandler personlighed. Du skal udvælge træk ved din personlighed, som du kan sætte ind i en faglig kontekst. Hvis virksomheden f.eks. efterlyser en person, som er god til at planlægge, så fortæl om en konkret situation, der viser det. - Gør ansøgningen lækker
Når indholdet er på plads, er det tid til at se på formen. Teksten skal være let at læse, og du skal finde en god overskrift, der rækker videre end ”jeg søger stillingen som…”.
Overvej også at gøre en dyd ud af layoutet. Hvis virksomhedens logo er blåt, kan du f.eks. lade farven gå igen i din ansøgning. - Find overstregningstuschen frem igen
Når du er færdig med at finpudse indhold og form, skal du igen finde din overstregningstusch frem. Nu skal du nemlig tjekke, om din ansøgning matcher ønskerne fra stillingsopslaget. Hvis den gør det, kan du bare trykke på send. Hvis ikke må du tilbage til tasterne.
Skal vi hjælpe dig?
- Så kontakt din lokale TL-afdeling, eller send en
SMS til os på 1230 med teksten ”TL”. - Du vil herefter blive kontaktet med tilbud om en jobsparringssamtale.