Tek0420 1305X675px 1

Snyd med coronamidler: ”Det var langt over mine grænser”

Whistleblower Teknisk designer Clara Nielsen protesterede, men turde ikke sige fra, da hun under coronaen var hjemsendt med besked på at arbejde videre hjemme­fra, selvom virk­somheden fik hendes løn kompenseret af staten.

Clara Nielsen er enlig mor til en lille datter og afhængig af sit job i en større jysk virksomhed. Derfor så hun ingen anden udvej end at tie og samtykke, da hendes chef bad hende arbejde videre, da hun blev hjemsendt med lønkompensation.

”Jeg arbejdede hjemmefra, da min chef ringede og sagde, at jeg var røget på listen over medarbejdere, der var hjemsendt med lønkompensation. Så jeg ikke måtte arbejde, men vi aftalte, at jeg skulle gøre den opgave færdig, som jeg sad med. Det tog en hel måned, og undervejs blev jeg pålagt nye opgaver.”

I vildrede
Arbejdsgiverens misbrug af lønkompensationsordningen gjorde hende meget frustreret, og hun var stærkt fristet af at melde det til Erhvervsstyrelsen, men hun turde ikke af frygt for konsekvenserne:

Snyd skaber medarbejder­dilemma

”Jeg var dybt i vildrede om, hvad jeg skulle gøre og tog kontakt til Teknisk Landsforbund, for det føltes slet ikke okay, at virksomheden snød så groft. Og det var ikke kun mig, der arbejdede, selvom vi ikke måtte. Alligevel valgte jeg at tie, for jeg er enlig mor og meget afhængig af min indtægt.”

Hun var konkret bange for, at hendes arbejdsgiver ville få oplyst, at hun stod bag anmeldelsen, og at det ville udløse en fyreseddel. Eller at en anmeldelse ville få virksomheden til at gå konkurs, så både hun og kollegaerne mistede deres job.

Krænket moral
Til sidst blev det så ubehageligt for hende at medvirke til fusk, at hun bad sin chef om at blive pillet af listen over medarbejdere på lønkompensation. Det blev hun. Men det nager stadig hendes samvittighed.

”Det krænker min moral, og jeg er typen, der normalt siger min mening, og det er meget ubehageligt ikke at kunne gøre det. Så jeg støtter forbundet i arbejdet for bedre beskyttelse af whistleblowere.”

Af hensyn til medlemmets beskæftigelses­situation optræder hun anonymt.
Redaktionen kender hendes rigtige navn.

Hvad er en whistleblower?

  • En person, der oplyser om kritisable eller ulovlige forhold i selskaber, organisationer eller offentlige institutioner, hvor den pågældende er involveret.
  • Ordet er engelsk og refererer til, at britiske politimænd blæser i en fløjte, når de observerer en lovovertrædelse eller andre uhensigtsmæssigheder. Lyden fra fløjten er signal til såvel lovovertræderen som offentligheden.

Kilde: Wikipidia

Sådan bliver du whistleblower

  • Skaf dokumentation om sagen og opbevar den et sikkert sted.
  • Undersøg om der i virksomheden er en whistleblowerordning eller en procedure for anmeldelse af kritiske sager. Brug den, hvis det giver mening i den konkrete sag.
  • Hvis virksomheden ikke har en intern ordning, og der ikke er nogen i ledelsen, som du er tryg ved at kontakte, kontakt da relevante myndigheder med dine oplysninger. 
  • Hvis du er i tvivl, eller ønsker at være helt anonym også over for myndigheden, så kan du få hjælp i din fagforening. Vi behandler selvfølgelig din sag fortroligt.

Hvis din arbejdsgiver har søgt lønkompensation for dig, så modtager du et brev fra Erhvervsstyrelsen, hvor du kan tjekke, at oplysningerne er korrekte.