Tanja.jpg
Designer Tanja Kirst vil gerne vise, at hamp kan være et klimavenligt alternativt til bomuld.

“Som designer vil jeg gerne være med til at fortælle en ny historie om hamp”

Design Hamp kan gå hen og blive et klimavenligt alternativ til bomuld, mener Tanja Kirst, som står bag projektet ”Re: Thinking Hemp”.

Der går omkring 8.000 liter vand til at producere et kilo bomuld. Samtidig bliver tekstiler transporteret over store afstande for at blive solgt som tøj på vores breddegrader. Men der findes et alternativ til den klimabelastende bomuld, nemlig hamp, som kan dyrkes her­hjemme. Det er robust, kræver ikke kunstig vanding og fibrene fra stilken kan spindes til garn, som igen kan blive til tekstiler.  

Sådan lyder nogle af tankerne bag Tanja Kirsts afgangsprojekt fra Danmarks Designskole, ”Re: Thinking Hemp”. 

“Hamp har kun brug for regnvand i modsætning til bomuld, der har brug for kunstvanding. Samtidig kan hele planten udnyttes, da frø og blade kan bruges til mad og medicinsk brug,” siger Tanja Kirst, som mener, at hamp er en misforstået plante.  

“I dag associerer mange hamp-tekstiler med noget groft, mat og kløende. Derfor er mit mål at skabe tekstiler af hampegarn, der ser mere indbydende ud, og som føles mere delikat. Man har jo altid brugt hamp. De første Levisbukser var lavet af hamp. Men man har valgt det helt fra - måske fordi, det blev gjort ulovligt, og man kan ikke forestille sig, at det faktisk er super flot.”  

Store forhåbninger til hamp

Tanja Kirst har arbejdet med tekstiler til rum og møbler med lys som tema. Hun anvender et optisk vævningssystem, hvor hun arbejder med mønstre.

Tanja Kirst 

  • 30 år 
  • Master fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.
  • Arbejder for Kvadrats Copenhagen show­room og som freelancedesigner. 

tanjakirst.com 

instagram.com/tanjakirst/

Re: Thinking Hemp

Flere ser på hamp

  • Herhjemme arbejder forskere allerede med at se på hampens muligheder.
  • Teknologisk Institut har for eksempel udgivet rapporten “Sustainable Hemp Textiles”.
  • Her har forskerne fokuseret på, hvordan man kan producere rå tekstilmaterialer fra dansk dyrket hamp.
  • De ser desuden på, hvordan man kan adskille de fibre, der sidder på stilken, ved brug af enzymer i stedet for kemikalier. 

“Når lyset falder på tekstilerne, ser man mønstret på forskellige måder. Lyset er også med til fremhæve, at hamp ikke behøver være hverken mat eller kedeligt,” siger hun.   

Projektet er fremstillet i samarbejde med en italiensk producent, da der endnu ikke findes hamp-­leverandører i Skandinavien. Tanja Kirst har dog store forhåbninger til hampens fremtid i Danmark.  

“Mens man med bomuld udpiner jorden, giver hampen faktisk næring til jorden. Så der er masser af gode argumenter – ikke mindst fordi, at man kan få et super flot produkt. Især i Italien og Belgien er de begyndt at dyrke hamp, og de store modehuse er også begyndt at få øjnene op for det. Som designer vil jeg gerne være med til at fortælle en ny historie om hamp,” siger Tanja Kirst.