SW-7_1760px.jpg

Stålskelet indrammer Stauning Whisky

Byggeri Et nybygget destilleri gør Stauning Whisky i stand til at øge produktionen fra 80.000 liter til 900.000 liter om året uden at gå på kompromis med håndværket. To tekniske designere har slået stregerne til byggeriet

Ude ved vestkysten ligger et helt nyt byggeri. Stauning Whisky ved Ringkøbing Fjord har nemlig ikke kun haft travlt med at destillere  whisky på det seneste. De har også haft travlt med at få bygget et produktionsanlæg.

Det nye 5.000 m2 store byggeri består af fem bygninger med blandt andet malthal, tapperi og 24 såkaldte pot stills.

’Pot stills’ er det engelske udtryk for de kobberkedler, der spiller en central rolle i produktionen af whisky. Det er nemlig i kedlerne, at whiskyen med tiden opnår den helt rigtige smag og karakter.

”Arkitektonisk ligner bygningerne gamle fiskehuse, og det er helt bevidst. Det har nemlig været vigtigt for grundlæggerne og investor at forankre produktionsanlægget i lokalområdet,” siger Anette Lind, som er projektleder i ÅF Buildings Denmark.

ÅF Buildings Denmarks ingeniører har leveret beregningerne til byggeriet, mens to TL-medlemmer har tegnet konstruktionen og fundamentdetaljerne. Herunder også i bygningen med de 24 pot stills, der er placeret i stålriste.

Teknisk designer-elev Jan Olesen er en af dem, som har bidraget til byggeriet.

”Selve konstruktionsdelen er tegnet i Revit, mens vi har brugt AutoCad til fundamentdetaljerne,” siger han.

Stålriste giver transparens

For Jan Olesen var opgaven en særlig udfordring. Det var nemlig første gang, at han tegnede i stål.

”Derudover var udfordringen også, at der var flere niveauforskelle i bygningerne, så det var om at holde tungen lige i munden og sikre sig de rigtige samlinger, for eksempel mellem stålsøjler og betondel,” forklarer han.

Stålristene fungerer også som etageadskillelse i bygningen med kobberkedlerne. Dermed er det nemlig både muligt at holde øje med produktionen og give nysgerrige på rundvisning indblik i processen.

Ingeniører bag Stauning Whisky

Der er gået en del stål til i forbindelse med det nye destilleri – i alt ca. 200 ton.  Alle fem bygninger er nemlig bygget op omkring stålrammer, to af bygningerne har de omtalte stålriste.

Projektleder Anette Lind beskriver stål som et slankt materiale, der ikke er helt billigt.

”Men stålkonstruktioner åbner samtidig for en masse muligheder. For eksempel er stål nemmere og hurtigere at tilpasse i forhold til for eksempel beton,” siger hun.

I bygningen med de 24 pot stills er der både arbejdet med stål og beton. Kobberkedlerne hviler på en betonkerne med hulrum forneden. Herfra bliver de varmet op af åben ild, der holder kedlerne varme, så whiskyen kan destillere.

Og der er ikke meget, der er overladt til tilfældighederne. Hverken i produktionen af ­whisky eller i byggeriet. Det skyldes, at fire af de ni grundlæggere også er uddannede ingeniører. Én af dem arbejdede endda i Midtconsult (som i dag hedder, ÅF Buildings Denmark, red.) inden whisky­eventyret tog fart.

”Dermed er det, som om ringen er sluttet,” siger projektleder Anette Lind.

 

Medlem bag

  • Jan Olesen
  • 27 år
  • Teknisk designer-elev, Rybners, Esbjerg

 

Fakta om destilleriet

  • Areal: 5.000 m2
  • Byggeår: 2016-2018
  • Bygherre: Stauning Whisky
  • Arkitekt: LOOP Architects
  • Ingeniør: ÅF Buildings Denmark

Om Stauning Whisky

2005 Ni venner grundlægger Stauning Whisky

2011 De første flasker ”Young Rye” tappes og finder vej til blandt andet restaurant NOMA

2013 Verdens største spiritus­producent, Diageo, skyder 100 millioner i Stauning Whisky. ­Pengene går til et nyt destilleri

2018 Destilleriet er klar til brug

dk.stauningwhisky.com