Rockzero3 kreditering ROCKWOOL_1400p.jpg
Det nye byggestem er indtil videre kun muligt i huse op til to etager, men Rockwool arbejder på at videreudvikle systemet, så man kan bygge højere.

Stenuld erstatter beton og træ

Byggeri Rockwool har lanceret et nyt byggesystem af stenuld, der har potentiale til at forandre byggebranchen.

I fremtiden kan stenuld erstatte beton og træ i opførelsen af nye huse, hvis man ­spørger den danske stenuldsgigant Rockwool.

Deres nye byggesystem Rockzero er nemlig klar til at tages i brug og opfylder ‘nearly-zero-energy-building’-standarden uden installering af andre tekniske komponenter som f.eks. solpaneler. Selv kalder de det revolutionerende.

“Det er meget sjældent, man ser så stor en innovation i en ellers konservativ branche som byggebranchen. Det er formentlig den største innovation, vi har lavet de sidste årtier, og det vil komme til at ændre den måde, vi bygger huse på fremover,” siger Christian Jølck, marketingdirektør i Rockwool.

Naturlige materialer

Med Rockzero vil man i stedet for traditionelle bærende elementer som beton og træ, kunne benytte komprimeret, genanvendelig stenuld.

Ifølge Christian Jølck viser Rockwools egne beregninger, at et ‘nearly-zero-energy’-hus med Rockzero vil have op til 30% lavere energiforbrug og cirka 20% lavere CO2-udledning end andre huse. Men der er også en lang række andre konkrete fordele, siger han:

Rockzero er modulært og funderet på samme byggemetoder som med træ- og stålskeletter, hvilket betyder, at det kan anvendes med det samme og ikke først vil kræve specialisering eller specialredskaber.

“Det er samme byggeskikke, som vi har haft i mange år, men vi har bare gentænkt processen med naturlige materialevalg. Vi lever på en jordklode, hvor der er begrænsede ressourcer, så vi skal sikre os, at vi bruger dem rigtigt. Her har vi at gøre med et materiale, sten, der reproducerer sig selv, så vi har mulighed for både at gøre noget godt for os selv og samtidig tænke på jorden og naturen.”

Klar til aktiv standard

Ifølge Christian Jølck vil rockzero også have den effekt, at når man en dag i fremtiden vil introducere aktive huse, der generer mere energi, vil huse af rockzero, modsat mange andre, være klar til overgangen.

“Vi skal have reduceret energiforbruget i bygninger så meget som muligt, for det udgør 40% af det globale energiforbrug og er i virkeligheden nok den største udfordring ift. at nå Paris-aftalen. Vi starter med at reducere energiforbruget så meget som muligt til ’nearly zero energy standarden’, og når vi så om 25-50 år tager skridtet videre og laver aktive huse vil man i praksis være nødt til at rive hele vægge ned i mange huse og udskifte dem, mens man her allerede har skabt fundamentet ved at være så energieffektive som muligt. Således vil huse af Rockzero have en fordel, som andre komponenter eks. solceller ikke har.”

Det nye byggestem Rockzero er indtil videre kun muligt i huse op til to etager, men Rockwool arbejder på at videreudvikle systemet, så man kan bygge højere. De første projekter er allerede ­gennemført.

Om rockzero
Genanvendelig stenuld lavet af sten fra ­naturen.
Ifølge Rockwool har stenuld en række tekniske fordele:

  • Stenuld giver behagelig akustik, da materialet dæmper støj.
  • Materialet har en naturlig evne til at udlede fugt,
    og det overflødiggør dampspærre.
  • Stenulden eliminerer kuldebroer.
  • Der er høj brandsikkerhed, da stenuld ikke kan brænde.

Kilde: Rockwool