LUMI Supercomputer 1280Px

Supercomputer med dansk islæt slår verdensetter

Teknik I midten af 2021 kommer Europa for alvor med på verdenskortet over supercomputere med LUMI, som bliver bygget af konsortium med dansk deltagelse. Supercomputeren skal levere regnekraft til ny forskning inden for bl.a. medicin og klima.

Europa får styrket sin supercomputer-muskel betragteligt i midten af 2021, hvor supercomputeren LUMI med en prislap på omkring 1,5 milliarder kroner efter planen bliver sat i drift.

LUMI bliver bygget af et konsortium bestående af 10 lande, herunder Danmark, og når der næste år bliver tændt for dens processorer i datacenteret i den finske by Kajaani, bliver LUMI en af de kraftigste supercomputere på planeten.

Supercomputerens teoretiske ydelse bliver på 552 petaflops - millioner milliarder beregninger per sekund - hvilket overgår japanske Fugaku, der med en regnekraft på 513 petaflops er den hurtigste i verden lige nu.

"LUMI-supercomputeren vil hjælpe både offentlige og private brugere i Europa med at løse mange svære forskningsproblemer på tværs af mange forskellige områder fra vejr- og klimaforandringer til cybersikkerhed og medicin," udtaler Khalil Rouhana, vicedirektør i Europakommissionen for kommunikation og teknologi.

LUMI kommer til at veje 150 tons og optager 150m2 plads, svarende til en tennisbane. Maskinen bliver bestykket med CPU'er og GPU'er fra AMD, og supercomputeren leveres af Hewlett Packard Enterprise.Supercomputerens strømforbrug dækkes 100% af vandkraft, og overskudsvarmen fra den velvoksne computer ventes at kunne dække 20% af varmeforbruget i området.

Selvom LUMI i høj grad skal bruges til forskning, vil omkring en femtedel af maskinens ressourcer blive afsat til brug for private virksomheder, herunder små og mellemstore virksomeheder.

Læs mere om LUMI-supercomputeren