Traefacer1305.jpg

Tættere på naturen

Byggeri Hollandske GG-loop arbejder på at skabe boliger i samklang med naturen – midt i storbyen.

Lys er liv. Det ved det hollandske arkitekt­studio GG-loop, der står bag opførelsen af lejlighedskomplekserne Freebooter i Amsterdam.

Bygningerne er konstrueret af en blanding af stål, glas og kryds–lamineret tømmer, med fokus på et optimalt og dynamisk lysindfald.

På baggrund af en omfattende analyse af solens skiftende positioner i løbet af året, er cedertræs­tømmer placeret i særlige vinkler over glaspartier, for at sikre maksimal udnyttelse af dagslyset, uden at give køb på privatliv.

Giacomo Garciano, arkitekt og grundlægger af GG-loop ser Freebooter-projektet som et led i en generel bevægelse mod boformer, der på forskellig vis knytter det moderne menneske tættere til naturen.

Om Freebooter-projektet

 • Freebooter er det hollandske ord for pirater.
 • Øen Zeeburgereiland, hvor lejlighederne er opført,
  lå nemlig under vand frem til det 20. århundrede,
  og fungerede som dock for de skibe, der anløb havnen.
 • Alle anvendte materialer har en reference til søfart.
  Bl.a. blev cedertræ traditionelt brugt til skibsplanker,
  da det naturligt modvirker råd.

”Jeg tror på, at vi er en del af naturen på en meget dyb og grundlæggende måde. Men vi har mistet den forbindelse i vores moderne liv. Derfor arbejder vores studio på at skabe hjem og urbant design, der respekterer både dem, der skal bo i
det, og miljøet. Og skaber en forbindelse mellem liv og natur.”

Godt lys – glade beboere
Her spiller det naturlige lys en særlig rolle.

”Naturligt lys i byggeriet har en enormt stor og positiv indflydelse på vores velbefindende og helbred. Rum belyst med dagslys giver mental og visuel stimulation, og er med til at balancere vores døgnrytme,” siger Giacomo Garciano.

Det naturlige lys har desuden den tekniske fordel, at energiforbruget reduceres.
Også valget af træ og glas som byggemateriale skaber kontakt til naturen.

”Træ giver en behagelig akustik, varme og duftstimuli. Det gennemsigtige glas er en reference til vand, lader lyset øge oplevelsen af rum og skaber en forbindelse til det vand, der omgiver bygningen.”

Læs mere