Pura Utzpetrakleis 17
Perleteknikken har været fremherskende i Guatemala siden 90’erne og er derfor langt nyere end for eksempel vævning.

Tasker med 3.500.000 perler

Design Designs fra Pura Utz er blevet spottet af medier som Vogue. Nu lancerer det dansk/guatemalanske mærke en ny kollektion i æblelæder - med flere end tre millioner perler.

Man skal ikke være nogen ørn til hovedregning for at vide, at 3.500.000 små glasperler fordelt på i alt 27 tasker er temmelig mange. Det er, hvad en ny kollektion fra det dansk/guatemalanske mærke Pura Utz bærer.

Taskerne er produceret i Guatemala af kvinder, der har styr på deres håndværk, mens den danske medejer, Anna Waller Andrés, arbejder for, at deres designs rammer udlandet.

Hun har rejst i det mellemamerikanske land, siden hun var barn, og startede for nogle år siden virksomheden Pura Utz, der er med til at sikre kvinder en indkomst og samtidig holde deres håndværk i live.

“Ideen var, at de dygtige kvinder skulle gøre brug af deres håndværksteknikker, og at de designs, vi skabte, samtidig skulle kunne gå på de internationale markeder. I en lokal kontekst bliver de ofte devalueret,” siger Anna Waller Andrés.

Spottet af Vogue

I starten producerede de primært tekstiler, men siden har Pura Utz specialiseret sig i perlearbejde. Den nye kollektion er produceret i henholdsvis Guatemala og Spanien, hvor firmaet samarbejder med en taskefabrik nær Sevilla.

“Vi fremstiller perlepanelerne, som vi sender til Spanien, hvor vi får produceret taskerne. De er fremstillet i æblelæder, som er et rimelig nyt, biobaseret materiale lavet af rester af æbleaffald. Det er et materiale, der bliver talt meget om lige nu,” fortæller Anna Waller Andrés.

“Det er for eksempel kendt for at være holdbart, smukt, og langt mindre CO2-udledende end almindeligt læder. Det er samtidig et godt alternativ til ‘faux læder’, som jo ofte er fremstillet af plastik,” tilføjer hun.

De 27 tasker er fordelt på fire modeller, henholdsvis Trunk, Tote, Girl Scout og Phone Bag. Produkterne har fundet vej til butikker som Nørgaard på Strøget og STOY i Århus. Omverdenen har dog også fået øjnene op for de guatemalanske kvinders færdigheder. Senest er Pura Utz blevet spottet af modemagasinet Vogue.

“De så os på Instagram og skrev om os. Det er jo virkelig skønt. På den måde er det en ret genial platform for et mindre brand som vores,” siger hun.

Pura Utz Marts 22 110