Brudekjole1305
Statsminister Mette Frederiksen og filmfotograf Bo Tengberg blev gift i Magleby Kirke på Sjælland i midten af juli.

TL’er designede brudekjole til statsministeren

Design 53-årige Grith Rahbek er designeren bag statsminister Mette Frederiksens brudekjole. Grith Rahbek betegner selv kjolen som klassisk og tidløs, og hun ville ikke ændre en eneste detalje, selvom hun fik muligheden.

Hvid, slæb og slør. Det var statsminister Mette Frederiksens tre ønsker til brude­kjolen, som hun bar ved sit bryllup i sommer, fortæller designer Grith Rahbek.

”Brylluppet var blevet udsat nogle gange, bl.a. på grund af corona. Men da smittetallet herhjemme røg ned på 14, ringede Mette Frederiksen og spurgte, om vi kunne nå at lave den færdig på to og en halv uge.”

Grith Rahbek tog fat på skrædder Gunilla Nordby, som hun samarbejdede med om brude­kjolen, og de to gik straks i gang med opgaven, siger designeren.

”Nogle måneder forinden havde jeg dog allerede gjort mig overvejelser om brudekjolen, og derfor startede jeg heller ikke med et helt blankt stykke papir.”

Grith Rahbek 53 år

  • Ansat hos kostumier ved Det Kongelige Teater siden 2019.
  • Uddannet designer fra Hellerup Håndarbejdsseminarium, 1992.
  • Derudover uddannet stylist (modehår og makeup) fra DR, 1997.

Stylist under valgkampen
Grith Rahbek havde allerede en god fornemmelse af Mette Frederiksens smag. Hun har nemlig også været stylist for Socialdemokratiets politiske leder.

”Det var jeg i tiden op til, og under valgkampen, i 2019, så jeg vidste, hvilke pasformer der klædte hende, og hvad hun selv kunne lide at gå i.”

Til brudekjolen havde Grith Rahbek udarbejdet forskellige moodboards til Mette Frederiksen, f.eks. et moodboard med overskriften ”halsudskæring”.

”Et moodboard er et værktøj med billeder, der viser et udsnit af forskellige detaljer. Det gør det nemmere for kunden at se og træffe et valg om den retning, vi skal gå,” siger Grith Rahbek og tilføjer, at hun typisk finder billederne på Pinterest, der er et socialt netværk, hvor brugere kan dele billeder fra nettet.

Prøver på en model af lærred
Grith Rahbek designede brudekjolen ved hjælp af sine moodboards med detaljer, og det mundede ud i fem forskellige modeller, siger hun.

”Mette Frederiksen kunne bedst lide model nummer to, og det var heldigvis også den model, jeg selv foretrak til hende.”

På baggrund af designet gik skrædderen i gang med at sy en stautmodel, der blev brugt til at få overblik over detaljerne til den endelige brudekjole.

”Stauten er lavet af en slags lagenlærred, som bruden kan prøve på, og som giver mulighed for at se, hvordan kjolen ser ud, og hvad der eventuelt skal tilrettes,” fortæller Grith Rahbek.

Syv meter silke
Grith Rahbek og skrædder Gunilla Nordby mødtes med Mette Frederiksen tre gange, inden Gunilla Nordby gik i gang med sy brudekjolen, der består af syv meter silke fra Bennett Silk fra Storbritannien samt syv meter japounette foer.

”Derudover er den karakteriseret ved de trekvartlange ærmer og en bådudskæring i halsen, der går langt ud over skulderen,” siger Grith Rahbek og fortsætter:

”Den går også ind i taljen, og silhuetten skifter udtryk alt efter, hvordan Mette Frederiksen bevæger sig. Det er et klassisk og tidløst design, der passer godt til en statsminister på hendes alder.”

Grith Rahbek har fået mange positive tilkendegivelser for sit design, og hun er også selv ganske tilfreds med resultatet.

”Allerede dengang jeg så Mette Frederiksen i stauten, kunne jeg se, at det var den rigtige kjole, og der er ikke en eneste detalje, jeg har lyst til at ændre ved den.”