Traehus bredformat 1_960p.jpg
C.F. Møller vandt i 2013 byggeriet af et 26 etagers højhus i træ i Stockholm.

Træhuse i skyerne

Bæredygtighed I flere storbyer har man de seneste år set højhuse af træ skyde op i bybilledet. I Sverige er de ved at bygge et højhus på 26 etager. Det kan være en del af løsningen på klodens miljømæssige udfordringer.

“Jeg vil ikke kalde det en revolution. Men det er helt klart en evolution, hvor man nu er nået til næste stadie,” siger Ola Jonsson. Han er arkitekt hos C.F. Møller og involveret i flere projekter med massivtræ, inklusiv et højhus af træ på 26 etager i Stockholm.

“Det er sådan, vi skal bygge fremtidens huse. Næsten alle vores projekter på tegnestuen i Stockholm og en del i København er i massivtræ. Der kommer til at ske en stærk forandring i de kommende år i hele Norden,” siger Jonsson.

“Der er kommet en langt større bevidsthed om bæredygtighed i et bredere livscyklusperspektiv. Det betyder, at husene skal være lavenergihuse. Her er der et stort miljømæssigt udbytte ved træhuse, fordi de konserverer kuldioxiden fra træerne, og fordi behandlingsprocessen fra råmateriale til byggemateriale kræver relativt lidt energi.”

Krydslamineret tømmer

De nye højhuse bliver lavet i massivtræ – også kaldet krydslamineret tømmer – der i grove træk er brædder, der er limet og presset sammen som forvoksede krydsfinérplader, der gør det nemt at bruge i konstruktioner.

Som et led i projektet med at bygge højhuset i Stockholm, påbegyndte C.F. Møller for to år siden et tre-årigt forskningsprojekt, der skulle gennemgå alle aspekter af projektet herunder udfordringer som brand, vand, vind og konstruktion. En af de gængse misforståelser er, at brandfaren i træhuse er højere end andre. Projektet har foruden arkitekter fra C.F. Møller ingeniører fra samtlige byggetekniske discipliner med i samarbejdet, der skal øge kendskabet til massivtræ som konstruktion gennem evidensbaseret forskning.

“Massivtræ har længere udbrændingstid end andre materialer, så personsikkerhed i et træhus er faktisk højere end i eksempelvis et betonhus,” siger Ola Jonsson.

I dag er kun en lille procentdel af faste beboerhuse i Norden lavet af træ, og en endnu mindre del af ­massivtræ. Men skovarealerne vokser faktisk betydeligt, hvilket giver et stort råderum, forklarer Jonsson. Han ser et meget stort potentiale fremadrettet.

“I grunden handler det om, at vi skal bygge bære­dygtigt og mest ressourceeffektivt, og derfor er hybridkonstruktioner fremtiden for højhuse. Skal man bygge et etagehus, skal det måske ikke kun være i træ, beton eller stål, men i en kombination. Målet er, at den kritiske masse af alle bygninger i fremtiden er konstruerede med træ eller andre materialer, der efterlader et positivt aftryk på miljøet.”

 

Kamp om træhuse

  • Da “Treet” i den norske by Bergen stod færdig i 2015, blev det med sine 51 meter det højeste træhus i verden.
  • Men allerede i 2017 blev det overgået med et par meter af det canadiske TallWood House, og flere andre steder som Wien og London er der gang i byggeprojekter, der, når de står færdige, vil skyde betragteligt højere op.
  • I Danmark er man ikke nået dertil, men tidligere i år blev et fire-etagers træbyggeri færdigt i Lisbjerg Bakke i Aarhus.