Credit Rodiniageneration Tp6n
Trine Young grundlagde for lidt over tre år siden virksomheden Rodinia Generation.

Trine vil revolutionere modebranchen

Bæredygtighed I de senere år er det blevet tydeligt, at modebranchen står for et massivt forbrug af ressourcer i form af vand, energi og råmateriale samt lange transporttider. Det har Trine Young, grundlægger og CEO hos Rodinia Generation, sat sig for at gøre noget ved.

Rodinia Generation i Københavns Nordvestkvarter ligner ikke en fabrik. Vægge og gulve er indbydende hvide og store glas­partier inviterer til åbenhed. På gulvet står tre store maskiner. Men ­Rodinia Generation vil helst heller ikke ligne alle andre – de er nemlig ved at skabe en helt ny type bæredygtige mikrofabrikker, der kan hjælpe modebranchen af med titlen som miljøsynder i særklasse, ved kun at producere det, der er brug for, i lyntempo og med minimalt ­ressourceforbrug.

Ideen blev undfanget af Trine Young for lidt over tre år siden. Hun har en MA i Womenswear Technology fra London College of Fashion, og havde som nyuddannet en vision om at øge bæredygtigheden indenfor allerede eksisterende brands. Men efter tre år i den traditionelle modebranche måtte hun indse, at modebranchen med dens net af under­leverandører og forsynings­kæder ikke så let lod sig ændre indefra.

Derfor tog hun en stor beslutning og sagde op for at finde en bæredygtig produktionsmodel, hvad end det måtte kræve.

“De to vigtigste parametre var tid og bæredygtighed. I den traditionelle modeverden er det ikke unormalt at bruge ni måneder på at producere en tøjkollektion på den anden side af kloden og efterfølgende få den shippet med container,” forklarer Trine Young. “Men til den tid er trenden måske skiftet, og så står du med 6.000 lilla kjoler, der ikke kan sælges, fordi moden siger grøn. Og så bliver de til spild.”

Avanceret software

Det kræver 4.000 liter vand at producere bare en t-shirt, foruden ressource- og energiforbrug til råmaterialer, produktionsmateriel, transport og spildprodukter. Så der er tale om massivt ressourcespild, hver gang et stykke usolgt tøj ryger til forbrænding. Dertil kommer problemer med udskillelse af kemikalier i vandløb med videre, fordi produktionsleddet er outsourset til lande, der ikke har de samme regler som herhjemme.

Trine Young søgte bredt efter en løsning.

“Jeg besøgte virksomheder fra andre industrier som glas-, metal- og møbelindustrien, for at se hvordan de gjorde og tog på messer for at se på maskiner. Og der stødte jeg på forskellige virksomheder, der var interessante, fordi de havde løst nogle af de problematikker, bare i en anden branche. Jeg tænkte, at hvis man tweakede lidt på det, kunne det måske overføres til tøj.”

Efter et besøg hos en maskinproducent i Tyskland og en lang række tests for at se, om maskinerne var egnede, begyndte Rodinia Generation stille og roligt at tage form.

Robin Nilzon Photography1lr

3 maskiner og ny partner

I dag har de tre maskiner i deres micro factory: En til at printe farve, en til at fiksere farven ved hjælp af varme og en til at skære tøjet ud. Nogle af maskinerne er oprindeligt bygget til helt andre industrier, men i dag laver de tøj, takket være avanceret software, bygget in-house af Rodinia Generation.

“Vores software er hjernen der får maskinerne, kroppen, til at gøre det, vi vil. Der er mange lemmer, der skal kunne tale sammen og fungere simultant, men vores software fungerer som en lim mellem hardwarekomponenterne, så maskinerne bedre kan kommunikere.”

Det har for nylig fanget interessen hos ­Kornit Digital, et israelsk-amerikansk børsnoteret selskab der laver digitale printere til tekstilindustrien, og for få måneder siden kunne Rodinia og Kornit Digital skrive under på en partneraftale, der kan få banebrydende indflydelse på frem­tidens måde at lave tøj på.

Produktionstid på 48 timer

Den nye produktionsmetode betyder nemlig, at man kan nøjes med ganske få maskiner til at varetage en produktion, der tidligere ville have krævet enorme fabriksarealer. Blandt andet kan maskinerne printe på alle typer tekstil, bortset fra strik og læder, hvor man tidligere skulle have en maskine per tekstiltype. Farven printes direkte på stof og fikseres efterfølgende med varme, uden overskudsfarve og helt uden brug af vand. Derudover er det muligt at producere flere forskellige styles samtidig, uden minimumsbegrænsninger – en enkelt sweatshirt kan produceres samtidig med en gallakjole og ti sæt undertøj. En stærk kontrast til traditionel produktion, hvor minimum typisk er 300 enheder af samme design og farve, før det er rentabelt. Når hele maskineriet er oppe at køre er målet, at en produktion kan klares på 48 timer.

Allerede nu har Rodinia Generation samarbejdet med blandt andre børnetøjsfirmaet Wheat og herretøjsbrandet ISNURH om at skabe små ­kollektioner, der kun kan bestilles online og ­produceres i mængder svarende til efterspørgslen.

Og det er fremtiden, hvis man spørger Trine Young.

“Hvis man udskifter de nuværende gigantiske tøjlagre med micro factories, behøver man først at producere noget, når der bliver klikket ’køb’ i en webshop. Og få dage senere ligger det klar.
Så er der ikke nogen der ligger inde med noget, der ikke kan sælges.”

Heldig timing

Trine Young forventer, at Rodinia Generation i løbet af et års tid vil være i stand til at levere en fuldt funktionsdygtig bæredygtig micro factory, der kan duplikeres rundt omkring i verden, så produktionen kommer tæt på forbrugerne og transportid, og dermed CO2, spares.

“Visionen er, at en microfactory kan producere til en lang række kunder simultant, 24-7, med maskiner, der kan føde sig selv med de rigtige tekstilruller og sende besked til en tekstilmølle, når der er brug for nyt til lageret. En fuldautomatiseret, digital og intelligent enhed.”

Rodinia Generation blev først lanceret for branchen sidste efterår på Dansk Mode & Textils årlige branchemøde. Modtagelsen har været overraskende positiv, og Trine Young oplever en åbenhed og nysgerrighed, der slet ikke var til stede i branchen for bare fire år siden. Hun tilskriver det både den voksende fokus på bæredygtighed og coronakrisen, der førte til massive shippingfor­sinkelser og hele kollektioner, der ikke blev solgt.

“På den måde er vores timing heldig. Men jeg havde gjort det alligevel, for der er nødt til at blive gjort noget klimamæssigt, før hele kloden er kaput.”

Trine Young

  • CEO og grundlægger af Rodinia Generation.
  • Uddannet MA i Womens­wear Tech­nologies fra ­London ­College of Fashion

Rodinia Generation

  • Har som missionen at eliminere overproduktion i mode­industrien gennem udvikling af såkaldte micro factories, hvor produktion forgår tæt på forbrugerne.
  • Fokus er på bæredygtighed i alle led, blandt andet via brug af bionedbrydelige farver.
  • Produktionsanlægget på en micro factory er skalerbart, hvilket gør selv små produktioner rentable
  • Den første micro factory ligger på Dortheavej i København
  • Rodinia Generation har fået støtte fra EU innovations­program Horizon i 2020 og fra Innovationsfonden.