Udflytningsaftale er et sats

Uddannelse Aftale om udflytning af studiepladser handler mere om at sikre uddannelser i hele landet fremfor at kigge på kvaliteten i uddannelserne. Aftalen forudsætter, at unge vil flytte ud, og at det er muligt at opbygge stærke faglige netværk væk fra de større byer. Det er en farlig vej at gå, mener Teknisk Landsforbund.

Detaljerne i den nye aftale om udflytning af uddannelser er forhandlet på plads, og aftalen flytter en række studiepladser væk fra de større byer.

”Vi ser alligevel nogle faresignaler i aftalen. For aftalens succes er fuldstændig afhængig af, at unge er klar til at flytte ud for at tage en uddannelse og at der kan opbygges stærke, faglige studiemiljøer. Hvis det viser sig ikke at holde stik, så håber vi, at der er politisk vilje til at genetablere udbuddet i de større byer,” siger Jannik Frank Petersen, formand i Teknisk Landsforbund.

Der var tidligere lagt op til, at 10 procent af uddannelsespladserne ville fjernes i de fire universitetsbyer, men det er nu ændret til 6,4 procent.

”Vi frygter, at vi ødelægger den nødvendige uddannelse af grønne specialister, fordi centrale og afgørende uddannelsespladser bliver lukket ned – bl.a. på erhvervsakademierne. Det er en helt skæv retning i en tid, hvor erhvervslivet skriger efter netop medarbejdere, der har indsigt i den grønne omstilling. En direkte konsekvensens er eksempelvis, at byggekoordinatoruddannelsen i Aarhus lukkes ned,” siger Jannik Frank Petersen.

Teknisk Landsforbund mener, at det er afgørende at holde blikket rettet mod kvaliteten i uddannelserne for at sikre, at vi uddanner de bedste og mest kompetente mennesker til at gå forrest i de store udfordringer, som vi står over for.

”Vi er nødt til at sikre en kontinuerlig strøm af nyuddannede grønne, kreative specialister, som arbejdsmarkedet og den grønne omstilling hungrer efter. Men uddannelsesaftalen kan gøre det sværere at lykkes med netop det. Derfor vil vi følge udviklingen på området nøje,” siger han.

Kort om aftalen.

Regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er blevet enige om en plan, der skal rykke en lang række videregående uddannelser fra byerne og ud i landet frem mod 2030.

Det betyder, at 6,4 procent færre studerende bliver optaget på de videregående uddannelser i de fire største byer.

Cirka 2.400 pladser flyttes ud af byerne frem mod 2030.

Yderligere 2.000 nye studiepladser etableres uden for de fire største byer.