Exterioerwoodcenter1305

Universitetsbygning er et studie i træ

Byggeri Irske Grafton Architects skal stå bag et kommende forsknings­center for brug af træ i byggeriet på University of Arkansas i Fayetteville.

Tidligere på året blev det offentliggjort, at irske Grafton Architects skal tegne ”The Anthony Timberlands Center for Design and Materials Innovation”, der kommer til at høre under arkitektskolen ved University of Arkansas.

Centeret skal fungere som et innovativt centrum for skolens projekter i tømmer og træ, huse undervisning og laboratorier samt en helt ny studielinie indenfor tømmer- og trædesign.

Men det er ikke kun indenfor forskningscenterets rammer, at der skal tænkes nye tanker i forhold til brug af træ i bygningskonstruktionen.

Grafton Architect har nemlig udtænkt selve bygningen som en demonstration af, hvad der kan lade sig gøre, når man bygger i træ.

Konstruktionen er holdt helt i forskellige former for træ, med råt udkig til alle samlinger, bjælker og spær. Med et tag, der zig-zagger fra sjette til første sal. Store åbne glaspartier lader ikke alene dagslyset skinne ind på alle detaljer, men åbner samtidig bygningen op for både de studerende og nysgerrige forbipasserende.

Træ fra inderst til yderst
”Den grundlæggende idé er, at bygningen i sig selv skal være en fortælling om træ,” siger Yvonne Farrell fra Grafton Architects. ”vil vi gerne have, at folk oplever træets alsidighed, både som bygningens strukturelle ”skelet” og som dens omsluttende ”hud”. Bygningen er i sig selv et redskab til læring, der viser styrken, farven, grovheden, teksturen og skønheden i de forskellige former for træ, der er anvendt. Det er en bygning, der skal hjælpe os med at tænke med optimisme på en fremtid, hvor træ som materiale, med alle dets muligheder, er noget der bliver brugt og forhåbentlig elsket.”

Grafton Architects vandt opgaven foran 69 andre, blandt andre danske Dorte Mandrup Arkitekter, der nåede med på den endelige shortlist på seks bud på projektets udformning.

Det er Graftons første amerikanske projekt. Grafton Architects grundlæggere Yvonne Farrell og Shelley McNamara modtog tidligere på året den prestigefyldte Pritzker Arkitekturpris.

Læs mere