Tek0422 1305X675px 3

Uret tikker. Hjertet banker: Du sidder for meget ned

Tema: Motion på job Du tænker næppe over, hvor længe du har siddet foran skærmen. Det skulle du måske gøre. For hvad sker der med din hjerne, muskler og stofskifte, når du sidder stille? Blive klogere her.

Hvad sker der med din krop, når du sidder på din kontorstol? Læs med herunder:

1 minut

Du blinker mindre med øjnene, når du ser på en computerskærm. Normalt blinker du 17 gange i minuttet, men det falder med op til en tredjedel, når du ser på en skærm. Det anbefales, at du kikker væk fra skærmen hvert 20. minut.

10 minutter

Hvis du kan lave 10 minutters let træning på kontoret tre gange om ugen, vil det være nok til at en målbar forbedring af dine muskler.

30 minutter

Den mest udbredte tommelfingerregel er, at du ikke skal sidde stille mere end 30 minutter. Selv hvis du kun rejser dig i tre minutter efter en halv times arbejde, vil det reducere nogle af de helbredsmæssige risici, der ellers er for stofskifte og kredsløb ved stillesiddende arbejde.

30 minutter

En halv time er også den tid, Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man som voksen er fysisk aktiv hver dag. Det kan godt være moderat fysisk aktivitet, hvor du kun bliver lettere forpustet.

1 time

For hver time, du bruger på at se tv dagligt, ­bliver risikoen for unormal glykoseomsætning øget med syv procent for mænd og
14 procent for kvinder. Det øger risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdomme.

2 timer

Hvis du sidder stille i mere end to timer, begynder niveauet af skadeligt kolesterol, der er forbundet med hjertekarsygdomme, at stige målbart.

3 timer

Hvis du kan stå op tre timer hver dag, svarer det i ekstra kalorier forbrændt til at løbe syv maratonløb om året.

4 timer

Det er ikke underligt, hvis du føler dig tung i hovedet, når du har siddet længe. Blodgennemstrømningen i alle dine organer herunder f.eks. ­hjernen bliver ­påvirket, når du ­sidder stille. En britisk under­søgelse viser markant lavere blodgennemstrømning i hjernen efter fire timer.

6 timer

En voksen dansker bruger i gennemsnit seks timer på stillesiddende fritidsaktiviteter, og flere og flere danskere har primært stillesiddende aktiviteter i fritiden.

11 timer

Hvis du sidder ned 11 timer om dagen, er risikoen for at dø inden for de kommende tre år 40 procent højere end, hvis du kun sidder ned i fire timer.

14 dage

Hvis du slet ikke bruger dine muskler, mister du dem forbløffende hurtigt. Der skal ikke mere end 14 dages inaktivitet til, før selv en ung person mister en tredjedel af sin muskelmasse. Svarende til, at han eller hun er blevet 40 år ældre

Kilder: American Academy of Ophthalmology 2022. Lars Louis Andersen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Sundhedsstyrelsen. Diabetes Care 2004. BioMed Central 2015. Undersøgelse fra University of Chester 2016. Journal of Applied Physiology 2018. Den Nationale Sundhedsprofil, 2022. Archives of Internal Medicine, 2013. Forsøg fra Københavns Universitet i 2015.

Hvad virker, når du skal op af stolen?

Der er mange løsninger til at få kontorfolket op af stolen.
Men virker de? Bliv klogere på de mest almindelige
gadgets, apps og benspænd.

1. Balancebræt
Balancebrættet blev oprindeligt udviklet til genoptræning, men blev også hurtigt populært blandt surfere og ski­løbere, der ville holde balancen vedlige uden for sæsonen. Den har også fundet vej til mange arbejdspladser, men ud over at styrke balancen viser undersøgelser ikke markante helbredsmæssige fordele i forhold til at stå op og arbejde. Men det er stadig markant bedre end at sidde ned.

Kilde: The Effectiveness of Standing on a Balance Board for Increasing Energy Expenditure

2. Kontorcykel
Kontorcyklen er stadig et sjældent syn på danske kontorer, og lyden og uroen kan også være lidt af en udfordring for kollegerne, hvis man sidder på storrumskontor. Men hvad betyder det for din egen koncentration, hvis du gennemfører en mindre enkeltstart i løbet af en arbejdsdag? Det har en gruppe belgiske forskere undersøgt, og undersøgelsen viser, at man hverken taber tråden eller laver flere fejl, hvis man bruger kontorcyklen under arbejde. Tværtimod kan man se en tendens til, at opgaverne bliver løst lidt hurtigere, hvis man har siddet på en kontorcykel med moderat belastning i løbet af en arbejdsdag.

Kilde: Cycling on a Bike Desk Positively Influences Cognitive Performance

3. Elastikbånd
I gamle dage var en elastik noget, der sad rundt om en madpakke. I dag er elastikbåndet den ­lavest hængende frugt, når man vil aktivere sine med­arbejdere på arbejds­pladsen. Det er billigt, men er det også effektivt? Helt ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at selv små øvelser for nakke, skuldre og ryg i arbejdstiden kan have stor indvirkning på syge­fraværet. De anslår, at 13 procent af det lange syge­fravær i Danmark kan forhindres med småøvelser med elastik i arbejdstiden.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

4. Hævesænkebord
I dag er hævesænkeborde helt almindelige på danske arbejdspladser, men det er ikke mere end 12 år siden, at ordet “hæve­sænkebord” kom med i Retskrivningsordbogen, hvilket selvfølgelig viser, at det først blev almindeligt i løbet af 0’erne.

Virker hævesænkebordet så? Ja, hvis du bruger det. Der er flere studier, som viser, at hævesænkebordet kan modvirke mange af de negative effekter af stillesiddende arbejde. Men der er stadig en stor del af hævesænkebordene, der aldrig bliver hverken hævet eller sænket. Mange har brug for en venlig påmindelse – fx gennem en app – hvis ­brugen skal mærkbart op.

Kilde: Stand Up to Work: assessing the health impact of adjustable workstations

5 benspænd

Gode råd til dig, der gerne vil gøre hverdagen sundere – og ikke mere besværlig

I teorien er det en god ide at flytte kaffe­maskinen eller printeren lidt længere væk. Men kun i teorien. Ifølge Lars Louis Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, skal adfærdsændringer ikke gøre dagen mere besværlig, hvis de skal fungere i praksis. Her er fem ideer til at bryde med stillesiddende adfærd – og som ikke gør din hverdag mere besværlig.

1: Læg et Walk and talk-møde ind som en mulighed, når du booker møder i Outlook. Mange møder er mindst lige så effektive, når man går sammen.

2: Få en firmacykel. Hvis du skal til et møde i nærområdet, er det oftest hurtigere at cykle. Giv muligheden til medarbejdere, der ikke selv cykler på arbejde.

3: Tag trappen i stedet for elevatoren. Det er ofte lige
så hurtigt.

4: Hav en træningselastik hængende eller liggende dér, hvor du alligevel står og venter. Hæng f.eks. en elastik over kaffemaskinen.

5: Brug naturlige pauser i arbejdsdagen. Læg trænings­sessioner ind, hvor du alligevel holder pause. F.eks. lige før frokost.