”Urimeligt at fjerne mit sikkerhedsnet”
Birger Jensen meldte sig ind i a-kassen i 1986, da han stod i lære som maskinarbejder, og har betalt siden da.
Nu vil regeringen fjerne hans ret til dagpenge, fordi han de seneste tre år har arbejdet i Kina.
Med regeringens forslag til nye opholdskrav, vil du maksimalt kunne arbejde 1 år uden for EU inden for de seneste 8 år, hvis du vil bevare retten til dagpenge, når du kommer hjem. Uanset, hvor længe du ellers har indbetalt til dagpengeordningen.
”Det er urimeligt, og det virker ikke gennemtænkt. Jeg har betalt til a-kassen i 30 år, og nu vil de fjerne mit sikkerhedsnet, hvis der skulle ske noget. Det kan ikke være rigtigt,” siger Birger Jensen over en Skype-forbindelse fra Suzhou i Kina.
Kina lød spændende
De seneste tre år har han arbejdet med projektsalg og ledelse for Global Industries, der sælger mekaniske dele fra kinesiske leverandører til danske virksomheder.
”Jeg er uddannet maskintekniker, og har arbejdet i 30 år i Danmark. For tre år siden fik jeg tilbudt jobbet, og sagde ja, fordi det lød spændende,” fortæller Birger Jensen.
Siden da er han blevet gift med en kineser, og han håber at få forlænget den treårige kontrakt, han har.
Kan ende med at opgive
”Jeg håber ikke at få brug for dagpengene, men man kan aldrig vide sig helt sikker. Hvis forslaget bliver vedtaget, så bliver det langt mere kompliceret at komme hjem, og det kan ende med, at man opgiver,” siger Birger Jensen, og tilføjer:
”Det vil heller ikke længere kunne betale sig for mig at være medlem af en a-kasse. Det er trist, for jeg har været medlem i mere end 30 år.”
LÆS OGSÅ: Udstationering kan koste dagpengene
TL: ”Urimeligt og trist”
”For den enkelte er det en stor økonomisk lussing at få fjernet dagpengeretten, og det er urimeligt, når du trofast har betalt kontingent til a-kassen i måske årtier. For samfundet er det trist. For et lille land som Danmark har brug for at få inspiration, viden og know how fra resten af verden,” siger Lone Engberg Thomsen, forbundsformand i TL.
Blandt TL's medlemmer har 30 procent udlandsrejser som en del af deres job. Endnu flere har kolleger i udlandet.
”Når du strammer kravene, så gør du det mindre attraktivt at tage arbejde i udlandet. Og for dem, der allerede arbejder i udlandet, bliver det mindre attraktivt at vende hjem. Flere og flere teknikere arbejder globalt, og det her forslag er det stik modsatte af, hvad Danmark har brug for,” siger Lone Engberg Thomsen.