UV-stråler redder liv
”Der kommer tre slags uv-lys fra solen. A- og B-strålerne når gennem atmosfæren og rammer posen og dræber bakterier og virus i vandet. Der vil altså stadig være bakterier i vandet, men de vil være døde og derfor ufarlige. Man kan sige, at vandet er pasteuriseret, ikke desinficeret,” siger Alexander Løcke, der sammen med sin medstuderende Louise Ullmann ved Arkitektur og Design på Aalborg Universitet har udtænkt konceptet..
Projektet tager afsæt i en gammel metode. Den går ud på, at man lægger en fyldt halvandenliters vandflaske i solen med beskidt vand, og i løbet af et par dage vil solens stråler rense vandet. På grund af plastmaterialet og formen er metoden dog ineffektiv.
”Der kommer ikke ret meget af det rigtige uv-spektrum igennem. Ved at vælge en ny form og andre materialer, har vi blandt andet kunnet styre, at temperaturen stiger lidt ekstra, og at vi får et større spand af uv-stråler og derfor hurtigere kan dræbe bakterier og ramme vira,” siger han.
Nedbrydes af solen
Siden af posen er fremstillet som en sandwichkonstruktion af tre plasttyper. Primært polyethylen, som har den fordel, at uv-strålerne kan komme igennem. Samtidig nedbrydes netop det materiale af solen.
”Derfor har den brug for beskyttelse fra de andre plasttyper, som ligger rundt om den og sikrer, at polyethylenen ikke nedbrydes.”
Researchen foregik i Østafrika, hvor mange vælger kogning af vand fra og derfor bliver syge. Men snart findes der forhåbentlig et billigt alternativ til forurenende og usund kul. Metoden er godkendt af WHO, som estimerer, at 99,9 procent af de sygdomsfremkaldende bakterier i vandet dør.
Solarsack
- SolarSack kommer til at koste cirka en dollar inklusiv distribution.
- Den kan give mindst 500 liter rent drikkevand, før den skal skiftes ud.
- Prisen svarer til en enkelt spand kul, der rækker til mindre end 100 liter vand.
- I juni vandt SolarSack den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad for grønne startups.
- Finalen finder sted på Cypern i denne måned, hvor de kan vinde finansiering og hjælp til at videreudvikle projektet.
- SolarSack er testet i Kenya og Uganda med lokale brugere og organisationer.
