AnywhereSolutions1305.jpg
Den danske virksomhed Anyware Solutions vil gøre velfærdsteknologi mere lettilgængeligt via en fatning med en lille adapter med indbyggede sensorer og wifi-interface, der kan overvåge eksempelvis en ældre borgers færden i boligen.

Velfærd rykker ind i lampefatningen

Teknik Velfærdsteknologi kan være andet end skylletoiletter og hejserobotter. Med en adapter i en lampefatning vil Diakonissestiftelsen gøre velfærdsteknologi mere tilgængeligt for ældre borgere og pårørende.

Velfærdsteknologi forbindes ofte med faldgulve, hejserobotter og andre tunge – og ofte dyre – installationer.

Med inspiration fra det voksende antal smarthome-teknologier forsøger den danske iværksætter Anyware Solutions nu at gøre velfærdsteknologi mere lettilgængeligt via en lille adapter med indbyggede sensorer og wifi-interface, der kan overvåge eksempelvis en ældre borgers færden i boligen.

”Der er meget velfærdsteknologi, som er lidt stigmatiserende, fordi det emmer af tungt hospitalsudstyr. Vi vil gerne gøre op med, at velfærdsteknologi ikke finder vej til den enkelte forbruger,” forklarer Morten Bremild, partner og medstifter af Anyware Solutions.

Virksomhedens teknologi tegner så lovende, at den almennyttige fond Diakonissestiftelsen i august indgik et partnerskab med Anyware Solutions. Diakonissestiftelsen driver blandt andet plejehjem og hospice.

Tryghed som et tilkøb
Adapteren monteres i en E27-­lampefatning, hvorefter den kobles på boligens wifi-netværk og konfigureres via en smart­phone.

Indbyggede temperatur- og lydsensorer registrerer kropsvarme og stemmer i rummet og sender en alarm til plejepersonale eller pårørende, hvis beboeren eksempelvis stadig ikke er stået op klokken 10 om formiddagen.

”Vi vil gerne skabe tryghed for den ældre og for den ældres pårørende,” siger finansdirektør i Diakonissestiftelsen, Claus Petersen, der understreger, at der ikke er tale om overvågning – sensorerne registrerer kun tilstedeværelse.

”Velfærdsteknologi kan aldrig erstatte de varme hænder. Men i og med vi har et stigende antal ældre, uden at vi nødvendigvis får flere varme hænder, er vi nødt til at tænke anderledes. Og der kunne den her adapter godt være en måde at optimere brugen af de varme hænder på.”

anyware.solutions