Guld fra A Facebook_2000p.jpg
Teknikeren januar 2008 gav en udførlig introduktion til det nyere sociale medie Facebook, og ekspert Lisbeth Klastrup opfordrer bl.a. til at man tænker sig om, hvilke oplysninger man offentliggør.

Ven med hele verden

Guld fra arkivet Et af verdens mest populære mødesteder i hele verden er Facebook, hvor millioner af mennesker fra hele verden søger nye venner. Er du klar til at blive en af dem?

Sjov. Tidsspild. Udmærket. Tidssluger. Latterligt. Super. Ikke noget nyt....

Meningerne er mildest talt delte, når dumper ned i diskussioner på nettet om det seneste store fænomen på internettet: Facebook.

Her kan man oprette en profil og på den måde starte sit eget personlige netværk, hvor man linker videre til venner, studiekammerater, familie og kollegaers profiler, som så igen linker videre til deres venner og så videre i et uendeligt netværk af andre facebook'ere – og hvem ved, måske er du en af dem?

Hvis nogle læsere synes, de har hørt om den slags før, kan det skyldes, at Facebook ikke er det eneste sociale netværk på internettet. Det største netværk er My-space, som hævder at have 200 mio. profiler (ifølge Wikipedia, red.), men Facebook er det måske hurtigst voksende netværk i øjeblikket.

I skrivende stund er der omkring 54 mio. profiler på Facebook, og antallet vokser angiveligt med 150.000 om dagen (med forbehold for at alle tal er svære at få uafhængigt bekræftet). Men hvad er egentlig meningen med de virtuelle, sociale netværk?

”Jeg tror, at mange går ind i de sociale netværk i stedet for at oprette private hjemmesider. På Facebook og lignende netværk kan man både præsentere sig selv og samtidig indgå i et stort fællesskab.

Hjemmesider fungerer mere statisk, og man har ikke den direkte kontakt med andre," siger Lisbeth Klastrup, lektor og forsker ved IT-Universitetet. Hun bruger selv dagligt Facebook til at holde kontakt familie, kollegaer og venner. I følge Facebooks seneste opgørelse over "Danmark netværket" er 175.000 danskere på Facebook. Men mange nye facebook’ere kommer til hver dag.

"På Facebook kan man få genoptaget kontakten med f.eks. gamle venner og tidligere kollegaer, og man kan blive af andres netværk. Jeg får dagligt henvendelser fra andre, som spørger om jeg vil med i deres netværk. Jeg har også selv fået kontakt til en del af min familie, som jeg ikke tidligere har haft kontakt til. Facebook en rigtig god måde at holde en uforpligtende kontakt på. Man bestemmer selv, hvor meget man vil holde kontakt, og hvad man vil fortælle," siger hun.

Pas på med oplysninger

Lisbeth Klastrup synes, at Facebook i øjeblikket er det sjoveste af de sociale netværk. Det strømmer til med nye brugere, og netværket bliver hele tiden udvidet med nye applikationer, som udvider brugsmulighederne.

Udover at holde kontakt til venner og familie kan man på Facebook bl.a. spille med andre facebook’ere, vise sit fotoalbum frem, med en kortfunktion vise sine rejser, og der er også mulighed for at bruge netværket som datingsted.

"De forskellige sociale netværk har forskellige målgrupper, og derfor kan man sagtens have glæde af at være med i flere forskellige netværk. Nogle netværk retter sig mod at pleje karrieren, andre er ren fritidsfornøjelse, f.eks. musiknetværk. Facebooks succes skyldes måske, at det tilbyder mange forskellige faciliteter og dermed opfylder mange slags behov," siger Lisbeth Klastrup.

Som bruger af Facebook skal man dog være klar over, at man giver Facebook lov til at bruge alle de oplysninger, man lægger ud på netværket, herunder de billeder man uploader til sitet.

"Facebook tjener bl.a. penge på reklamer, og oplysninger om brugerne er med til, at man kan målrette reklamerne. Så man skal tænke over, hvilke oplysninger man offentliggør. Og hvis man ikke vil have, at alle brugere af Facebook kan se ens data, skal man huske at lukke af, så det kun er vennerne, der har adgang" slutter Lisbeth Klastrup.

Guld fra arkivet

Til dig der er nysgerrig på fortidens historier.

I anledning af TL's 100 års jubilæum har vi været i Teknikerens arkiv og fundet en række gamle artikler, som vi genudgiver digitalt i løbet af jubilæumsåret 2019.