Staalbro1305.jpg

Verdens første 3D-printede stålbro

3D print Efter mere end tre års udvikling er hollandske MX3D snart klar til at opsætte verdens første 3D-printede stålbro i Amsterdam.

Den hollandske virksomhed MX3D er nu stort set klar til at opsætte verdens første 3D-printede stålbro.

Man har netop færdigprintet den 12 meter lange og 6,3 meter brede grundkonstruktionen og mangler nu blot at tryk- og belastningsteste, foruden mindre detaljer som brodæk, maling og sensorer.

Det var designvirksomheden Joris Laarman Lab, der i sin tid fik idéen. De udviklede en 3D-printer, der i høj grad var sammenlignelig med et svejseapparat, så man kunne printe forskellige materialer som kobber, aluminium, bronze, stål og rustfrit stål.

Det tynde printe-lag betød, at kunne printe eksempelvis dobbeltkrumme strukturer uden understøtninger, fordi printeren bærer sig selv.

Siden har en lang række partnere været involveret i processen, der har budt på både omfattende redesign og ændring af produktionsmetoden.

Danske Force er med på sidelinjen

Den danske teknologiske rådgivningsvirksomhed, Force Technology, har bl.a. været involveret i projektet med to ingeniører, der skulle bibringe med ekspertise på monitoreringsområdet.

Fordi man aldrig tidligere har bygget en bro udelukkende af svejsemetal, har det nemlig været meget svært med simulation at vurdere, hvordan broen rent faktisk ville opføre sig i brug.

Til oktober kan borgere i Amsterdam så endelig benytte den til at passere den gamle kanal Oudezijds Achterburgwal.