Brinttog_fotokredit_René Frampe.jpg

Verdens første brinttog sluppet løs i Tyskland

Teknik To brinttog har siden september fragtet passagerer i den tyske delstat Niedersachen. Teknologien er lovende, men selve brintproduktionen er den store sten i skoen.

De første brintbiler kører allerede rundt på landevejene, og nu har verdens første kommercielle brinttog også set dagens lys.

I den tyske delstat Niedersachen har man således indsat to brinttoge til at fragte passagerer på en godt 100 kilometer lang strækning i nærheden af Bremen vest for Hamborg. I 2021 skal leverandøren Alstom levere yderligere 14 brinttog, som skal erstattet de dieseltog, der pt. tøffer rundt i de nordtyske jernbanenet.

Udover at være langt mere miljøvenlige end dieseltog – brinttogene udleder kun vanddamp – larmer de nye brinttog også kun halvt så meget som traditionelle dieseltog, lyder det fra Alstom.

Rækkevidde på 1.000 kilometer
Selve opladningen sker via en mobil optankningsstation, som pumper brinten ind i store opbevaringstanke på toget. Herefter sørger brændselsceller for at omdanne brint og ilt til elektricitet, som driver togenes elektromotor.

Togene kan køre op til 140 km/t i og har en rækkevidde på 1.000 kilometer på en tank, svarende til cirka én dags kørsel.

Der er dog et aber dabei. Den brint, som togene kører på, er ifølge tyske Welt.de et biprodukt fra den kemiske industri. Og helt generelt er udfordringen ved at bruge brint til energi, at meget af brinten kommer fra naturgasproduktion, udtaler DTU-professor Peter Vang Hendriksen til DR.

Ønsker om vestjysk brinttog
Herhjemme har man endnu ikke gjort sig erfaringer med brinttog. Ifølge Lemvig Folkeblad har Midtjyske Jernbaner dog tilbudt at indføre brinttog på strækningen mellem Skjern og Holstebro,

Ifølge BBC har den britiske transportminister Richard Grayling udtalt, at brinttoge kunne være en realitet i Storbritannien i de tidlige 2020’ere.