Verdens første fly uden bevægelige dele
Et lille letvægtsfly på 2,5 kilo kan være første etape af rejsen mod lavemissionsfly, der hverken udleder CO2 eller forstyrrer naboerne, når de lander og letter fra lufthavnen.
Amerikanske forskere på MIT har således med succes prøvefløjet verdenshistoriens øjensynligt første fly uden bevægelige dele i form af propeller eller turbiner. I stedet drives flyet udelukkende af en serie batterier og er således 100 procent elektrisk.
Resultaterne blev offentliggjort i en forskningsartikel i tidsskriftet Nature i november.
”Dette er den første succesfulde flyvning nogensinde med et fly uden bevægelige dele i fremdriften. Det åbner potentielt op for nye og uudforskede muligheder for luftfartøjer, som er mere lydløse, mekanisk simplere og ikke udleder udstødningsgasser,” siger Steven Barret, professor på MIT, i en pressemeddelelse.
40.000 volt skaber ionstorm
Testflyvningen foregik over 60 meter i en gymnastiksal og tog 12 sekunder, oplyser MIT.
For at få flyet på vingerne udnyttede forskerne et princip, der kaldes elektroaerodynamisk fremdrift, hvori man skaber fremdrift ved at etablere et spændingsfelt mellem to elektroder. Helt konkret monterede forskerne en række wirer uden på flyet, der fungerer som henholdsvis positive og negative elektroder.
Via en serie lithium-polymer-batterier leveres der nok strøm – 40.000 volt – til at aktivere elektroderne og danne en såkaldt ionstorm, hvori ionerne kolliderer millioner af gange med luftmolekylerne og dermed driver flyet fremad.
Ni års forskning
Testflyet vejede 2,5 kilo og kunne kun lige akkurat bære sin egen vægt. Vejen til passagerfly, der flyver tværs over verdenshavene på en storm af ioner, er med andre ord stadig lang. Alene forud for testflyvningen er gået ni års forskning.
I første omgang ser Steven Barret mulighed for at videreudvikle teknologien til droneflyvninger. På sigt vil den elektriske fremdrift måske kunne anvendes til hybridfly i kombination med mere traditionelle flymotorer – ligesom man ser det med hybridbiler.