Xiulin Ruan
En ny type hvid maling, reflekterer stort set alt sollys.

Verdens hvideste maling kan erstatte aircondition

Teknik I stedet for strømslugende airconditon-anlæg kan huse og bygninger males med en ny type hvid maling, der reflekterer stort set alt sollys.

Verden over brummer aircondition-anlæg løs for at holde boliger og kontorbygninger afkølede i sommervarmen. Men hvad nu hvis man kunne opnå samme afkølende effekt, men uden strømforbruget og den tilhørende klimabelastning?

Forskere fra Purdue University har fremstillet en ny type maling, som effektivt reflekterer sollys og infrarød stråling og dermed kan bruges som et alternativ til aircondition. Malingen reflekterer op til 98,1% af sollyset, og forsøg viser, at et område malet med den hvide maling bliver køligere end omgivelserne.

Forskerne har vist, at malingen kan nedkøle en overflade med 13 grader celsius i forhold til omgivelserne i stærk middagssol.

"Hvis du dækker et tagareal på omkring 100 m2 med denne maling, anslår vi, at du kan få en afkølende effekt på 10 kilowatt. Det er mere effektivt end det aircondition-anlæg, der bruges i de fleste huse," udtaler professor Xiulin Ruan fra Purdue University.

I dag kan man købe forskellige typer hvid maling, som reflekterer 80-90% af sollyset, men ingen af dem kan ifølge forskerne gøre den malede overflade koldere end omgivelserne.

Hemmeligheden bag malingen er stoffet bariumsulfat, der også bruges til at farve kosmetikprodukter hvide. Forskellige størrelser af bariumsulfat-partikler reflekterer forskellige dele af sollyset. Derfor har forskerne sørget for at variere størrelsen af bariumsulfat-partikler i malingen for at opnå en spredning af lyset fordelt over hele spektret.

Forskerne var i alt gennem flere end 100 forskellige materialer, før de nåede frem til den rigtige sammensætning af den hvide maling, der nu skal patenteres.