”Vi har lovet hinanden, at ingen må gå ned med stress”
Netop nu står NIRAS A/S for byggeledelsen på Nyt Aalborg Universitetshospital, som Region Nordjylland er ved at få opført. Et kæmpe byggeri, der fordeler sig på omkring 170.000 m2 med stramme deadlines og budgetter, der skal overholdes.
I branchen er det den slags opgaver, der, under normale omstændigheder, sagtens kunne medføre stress blandt medarbejderne. Men sådan er det ikke gået.
”Da vi begyndte, kunne vi se, at vi ville få rigtig travlt, så derfor kiggede vi hinanden i øjnene og aftalte, at ingen måtte gå ned med stress,” siger Hanne Lauridsen, som er bygningskonstruktør og arbejdsmiljøkoordinator hos NIRAS A/S og en del af byggeledelsen på projektet.
Sammen med et par andre kolleger i byggeledelsen besluttede de sig for at gå en anden vej. Arbejdet skulle organiseres på en anden måde, så det ikke gik ud over arbejdsmiljøet.
”Vi vidste, at det var nødvendigt, hvis vi skulle lykkes med at komme helskindet gennem projektet,” fortæller Hanne Lauridsen.
Hanne Lauridsen
- 54 år, bor i Aalborg.
- Bygningskonstruktør og arbejdsmiljø-
koordinator hos NIRAS A/S siden 2015. - Uddannet fra BTH Horsens, 1993.
3 gode råd
- Få ledelsen med på idéen om at gribe arbejdet anderledes an.
- Afstem forventninger med teamet om, hvordan den nye organisering skal foregå, og skab rum for, at alle løbende bliver hørt
- Hvis noget går galt undervejs, så sørg for at tale
åbent om det, og vær parat til at sadle om.
Kilde: Arbejdsmiljøkoordinator Hanne Lauridsen, NIRAS A/S
Fælles ansvar for projektet
Byggeledelsen har blandt andet valgt at lade to arbejdende byggeledere stå for hvert sammenhængende byggeafsnit, der samtidig understøttes af en arbejdsmiljøkoordinator. Normalt plejer der kun at være én medarbejder om en bygning, fortæller Hanne Lauridsen.
”Men her er der to til at deles om ansvaret og to til at sparre om de udfordringer, der opstår undervejs. Desuden har vi alle sammen en grundlæggende viden om bygningerne, så alle kan hjælpe til i pressede situationer.”
Byggeledelsen har også indført statusmøder hver fredag, siger Hanne Lauridsen.
”Så samler vi op på ugen, der er gået, og vi får talt om de udfordringer, der er opstået, og hjælper hinanden med at løse forskellige problemer. Der er aldrig nogen, der står alene.”
Opbakning og dialog
Ifølge Hanne Lauridsen har ledelsens opbakning til det nye initiativ været afgørende. Det samme har opbakningen fra NIRAS-teamet, der arbejder på Nyt Aalborg Universitetshospital.
”Der er en mangfoldighed i teamet, både i forhold til faglighed og personlighed, der gør, at vi kan hjælpe hinanden på kryds og tværs,” siger Hanne Lauridsen og henviser til, at teamet består af alt fra ingeniører og bygningskonstruktører til medarbejdere med håndværksmæssig baggrund.
”Når man vælger at organisere sig anderledes, end man plejer, kræver det en stor portion vilje, dialog og omstillingsparathed, og det har alle i teamet leveret på,” siger Hanne Lauridsen.