pallium 1320p.jpg
Pallium er designet til blandt andre hospice­patienter og består af to tunge puder og en formbar højttaler.

”Vi skal tale mere åbent om livs­kvalitet ved livets afslutning”

Møbeldesign Lise Vester har designet serien ”Pallium”, som giver lydterapi og tryghed til hospicepatienter og andre syge.

De sidste sanser, vi mennesker mister, er føle- og høresansen. Derfor var det netop dem, Lise Vester havde i baghovedet, da hun designede Pallium – en produktserie, der skal give syge og døende oplevelse og tryghed.

Serien består blandt andet af en 360 grader højttaler, som man kan lægge over skuldrene, så lyden kommer tæt på ørerne. Den måler en halv meter og kan formes, så den både kan bruges, når man står, sidder eller ligger ned.

”Jeg har altid selv dyrket musik meget, så jeg syntes, det var oplagt at arbejde med musik, da musikterapi på en måde også kan afgrænse og berolige psykisk,” siger Lise Vester.

Pallium består desuden af to tunge puder, som er 90 centimeter høje og beregnet til at give støtte i siderne til den, der ligger i sengen.

De skal være et alternativ til en såkaldt lejring, hvor sygeplejersken eller fysioterapeuten putter dynen tæt ind til kroppen, så man bliver pakket ind på siderne.

Medlem bag

  • Lise Vester
  • 26 år
  • Møbeldesigner fra Via Design & Business, 2017
  • lisevester.dk

Bløde signaler

”Når man er sengeliggende, får man ofte meget lidt berøring og sansestimuli, så man mister nemt sin kropsfornemmelse. Men tyngde er med til at øge trygheden og kropsfornemmelsen,” siger Lise Vester, der blandt andet har designet puderne, så personalet ikke behøver hente en særlig dyne på lageret, hver gang en patient skal lejres.

Meningen er, at puderne skal være på alle patientværelser, og at de desuden skal udstråle blødhed og hjemlighed.

”Ofte er hjæpemidler pakket ind i imiteret læder eller plastik, der kan sprittes af. Det var da også lidt af en jagt at finde tekstiler, der var bløde og hjemlige, og som passede til institutioner. Disse kan vaskes på 60 grader,” siger hun.

Moster kom på hospice

Det er ikke tilfældigt, at Lise Vester valgte at beskæftige sig med døende og meget syge.

”Jeg har mange gange været pårørende til patienter, der har været på sygehus eller plejehjem, og jeg synes ofte, at der er et meget klinisk udtryk,” siger hun.

Det var dog en bestemt oplevelse, der inspirerede hende til at designe Pallium-serien.

I 2011 flyttede hendes moster på Anker Fjord Hospice.

Kulturminister Mette Bock (LA) besøgte sidste år Via Colleges stand ved Milan Design Week, hvor hun fik mulighed for at afprøve Pallium.

Kulturminister Mette Bock (LA) besøgte sidste år Via Colleges stand ved Milan Design Week, hvor hun fik mulighed for at afprøve Pallium.

”Lige siden min moster boede – og døde – der, har jeg tænkt på det varme miljø, der var. Det var så rummeligt et sted med plads til både patienter og pårørende. Det miljø tog jeg afsæt i.”

Lise Vester er allerede i gang med næste produkt, en funktionshvilestol til et hospice, og håber i det hele taget, at der kommer mere musik og sanselighed ind på både hospitaler, plejehjem og hospices, så livets afslutning bliver så god som mulig.

”Det er vigtigt at få folk til at tale mere åbent om livskvalitet ved livets afslutning, og som designere kan vi være med til at forbedre den sidste tid,” siger hun.

Om Pallium

  • Lyden i puden kommer fra B&O’s A-1 højttaler, som er udlånt, mens skummet er sponsoreret af Bramming Plast Industri.
  • Stoffet er fra firmaet Gabriel. Det hedder Infinity og er en polyester, der minder meget om velour.
  • Navnet Pallium er latin og betyder palliation, som er det sundheds­faglige ord for lindring.
  • Pallium har blandt andet været udstillet i Milano. Næste skridt bliver at finde en producent, da den indtil videre er en prototype.