MariaViftrup.jpg
Projektet ligger mellem kunst og design. Her er hestehår delvist støbt ind i gelatinen, mens karsen gør det til et skulpturelt objekt.

Vi skal tale om bæredygtighed gennem leg

Design Maria Viftrup har modtaget en Danish Design Award for sin legende måde at få os til at tale om det emne, som optager alle for tiden: Bæredygtighed.

Hvordan får man hul på en positiv samtale om bæredygtighed?

Med projektet ’Tempo­rary Archive of Object Ecosystems’ vil Maria Viftrup have os til at tænke og tale om netop den sag med små figurer støbt af ’bioplast’.

Materialet er både biobaseret og bionedbrydeligt, og Maria Viftrup har blandet det med strå, hestehår, og andre naturmaterialer.

Objekterne kan stables og sættes sammen på et utal af måder.

Netop det bad hun besøgende ved to forskellige festivaler, hvor hun udstillede, om at give sig i kast med.

Når besøgende samarbejdede om at sætte objekterne sammen, begyndte de at tale sammen, observerede Maria Viftrup.

Blev nysgerrige på materialerne

“De begyndte at fortælle deres egne historier og blev nysgerrige på, hvad det var for et materiale, de stod med i hænderne. I løbet af en weekend havde jeg rigtig mange samtaler med folk om, hvad de egentlig tænker om dels plastik, men også om produktion, forbrug og bionedbrydelighed,” siger Maria Viftrup.

Selve materialet, der er fremstillet med bl.a. gelatine, minder lidt om plast.

Der er dog et stykke vej endnu, før det kan erstatte den oliebaserede plastik.

“Det er ikke et industrielt produceret materiale. Det er heller ikke mad, men i teorien kan det spises. Og så reagerer det med vand. Så det kan ikke betragtes som et alternativ til plastik, men der er potentiale i det,” siger designeren, der vil samtale videre om vores forhold til alt det, vi omgiver os med.

“Det handler om at skabe en positiv og åben samtale om bære­dygtighed med helt almindelige mennesker, som måske ikke synes, at det er det mest spændende emne, eller som ikke ved så meget om det,” siger hun.

Maria ­Viftrup

  • Alder: 25
  • Uddannelse: Cand.Design. Afgangfra ­Designskolen ­Kolding i juni 2019.
  • Job: Selvstændig.
  • Modtog prisen ’Young Talent’ ved Danish ­Design Award 2019

 Se video om projektet