Teknik Virtuelt Kraftværk

Virtuelt kraftværk overtager din strøm­forsyning

Energi Strømmen på fremtidens elnet bliver samlet i virtuelle kraftværker, hvor f.eks. indkøbscentre og boligforeninger indgår sammen med klassiske kulkraft­værker og vindmølleparker.

Strømlandskabet har hidtil været præget af store producenter som kulkraftværker på den ene side, og elkunderne, der betaler for at tappe strømmen ud af stikkontakten, på den anden.

Men det kan virtuelle kraftværker ændre. Her kan boligforeninger, kontorbygninger eller indkøbscentre ud over af være forbrugere også blive producenter på elnettet og gå sammen med hinanden eller med større kraftværker i digitalt styrede ”klynger”:

”Elmarkedet har traditionelt været styret fra produktionssiden med få centralt placerede kraftværker. I et virtuelt kraftværk kan f.eks. en bygning med solceller spille sammen med energisystemet og flekse ind og ud af det efter behov,” siger Helle Juhler-Verdoner, branchechef i Intelligent Energi.

Fordelen ved virtuelle kraftværker er fleksibiliteten. Elforbruget ventes fordoblet i 2030, og med flere elbiler, varmepumper samt varierende energikilder som sol og vind bliver det sværere at frekvensregulere elnettet, dvs. holde det i balance.

Shoppingcenter viser vej

I Finlands største indkøbscenter, Sello, har Siemens installeret bl.a. 550 kW solcelleanlæg og 2 MW batterikapacitet. Systemet sender og modtager data fra elnettet, som gør det muligt at lagre strøm på solrige dage og bruge den under spidsbelastninger på elnettet, eller når elprisen stiger. Fleksibiliteten betyder, at Sello både sparer penge på strømmen og er med til at balancere elnettet. Andre producenter af teknologi til virtuelle kraftværker er f.eks. ABB og Schneider Electric.

Ny EU-lovgivning er på vej, som sætter rammerne for de virksomheder, der vil bidrage med egen strømproduktion. Men også teknologisk sker der ændringer:

 ”Hvis man f.eks. installerer ladere til elbiler eller varmepumper i en bygning, skal man være sikker på, at de kan fjernstyres og reagere på et prissignal. Det kan godt være, at det koster lidt mere i installationspris lige nu, men til gengæld kan man hente en energibesparelse og en optimeringsgevinst ift. spotprisen og på sigt tjene på at levere fleksibilitetsservices til elnettet og energimarkedet,” siger Helle Juhler-Verdoner.

Læs mere på Siemens hjemmeside