Videomoede1305

Vis den bedste side af dig selv, når du er til videomøder

Arbejdsliv På grund af corona er antallet af videomøder eksploderet det seneste halve år. Men hvordan ser du egentlig ud, når kollegerne kigger på dig via et webkamera? Her får du 6 gode råd, så du fremstår mere tjekket til de virtuelle møder.

Skype, Zoom og Microsoft Team. Er du en af de mange TL’ere, som har stiftet bekendtskab med videomøde-programmerne for første gang indenfor det seneste halve år?

Måske har du fået styr den tekniske side af programmerne. Men har du også styr på, hvordan du fremstår overfor dine kolleger, når du sidder derhjemme med din bærbare og kigger ind i webkameraet?

Henriette Skov Andersen er videojournalist. Hun producerer videoer for virksomheder og underviser desuden i, hvordan man skaber professionelle videoer med perfekt lys og lyd. Her får du hendes 6 gode råd til, hvordan du fremstår mere tjekket, når du er til videomøder.


1. Dagslys er bedre end lys fra en lampe
Lyset er noget af det vigtigste, hvis du gerne vil se præsentabel ud foran skærmen. Sørg for, at dit ansigt er oplyst, så man kan se dig tydeligt.

Lamper kan give nogle hårde skygger i ansigtet. Derfor er det bedre, hvis du kan sidde et par meter fra et vindue, hvor der kommer naturligt lys ind.

Sid med ansigtet vendt mod vinduet. Du kan eventuelt eksperimentere med at sidde lidt skråt i forhold til lyset, så den ene side af ansigtet er lidt mere oplyst end den anden. Det skaber nogle bløde skygger i ansigtet.

2. Små rum med møbler skaber bedre lyd
Forestil dig, at du skulle holde et videomøde i en parkeringskælder. Her ville lyden være forfærdelig, fordi de hårde betonvægge ville skabe rumklang, som er ubehagelig at høre på.

Jo mindre rum, du befinder dig i, jo mindre rumklang vil der være. Og hvis du samtidig kan finde et rum, som er møbleret med sofaer eller andre bløde overflader, får du en endnu mere behagelig lyd.

Du kan evt. hænge nogle tæpper eller dyner op, som kan absorbere lyden. Men sørg for, at de ikke er synlige i billedet.

Hvis du bruger et headset, vil mikrofonen være tættere på din mund, end hvis du bruger den bærbares indbyggede mikrofon. Det skaber en mere behagelig lyd. Og samtidig undgår du, at lyden fra de andre mødedeltagere opfanges af mikrofonen og sendes tilbage og skaber ekko.

3. Tænk over beskæring og kameravinkel
Hvis du sidder for tæt på kameraet, vil dit ansigt fylde hele billedet. Og hvis du sidder for langt fra, vil de andre mødedeltagere have svært ved at se din mimik.

Placer kameraet omkring en halv meter fra dit ansigt, så man både kan se dit ansigt og dine skuldre. Og undgå, at der er en masse luft over dit hoved.

Placer også kameraet i øjenhøjde. Hvis du bliver filmet nedefra, risikerer du få dobbelthager.

4. Undgå forstyrrende baggrunde
Hvis du sidder foran en bogreol, vil de andre mødedeltagere gå på opdagelse i dine bogtitler. Med mindre mødet handler om bøger, kan det virke forstyrrende.

Overvej derfor om baggrunden understøtter det, mødet handler om, eller om den bare skaber visuel støj.

Tænk også over, om der er genstande i baggrunden, som skærer igennem hovedet og får dig til at se mærkelig ud.

5. Påklædning og makeup
Ligesom baggrunden kan virke forstyrrende kan dit tøj også fjerne opmærksomheden fra det, du siger. Undgå for eksempel at have en t-shirt med tekst på.

Tænk også over, hvilke farver dit tøj har. Fungerer farverne sammen med baggrunden?

De fleste kvinder er vant til at bruge makeup. Men mænd kan med fordel gå på opdagelse i deres samlevers beautybox. For eksempel kan en foundation fjerne genskin fra ansigtet. Generelt virker makeup mindre påfaldende på video end i virkeligheden.

6. Lås døren, så du ikke bliver forstyrret
Når du arbejder hjemme, kan der være andre familiemedlemmer i huset, som pludselig kigger ind til dig. Sørg for at lave aftaler med dem, så du ikke bliver forstyrret midt under mødet.

Her er et eksempel på en reporter hos BBC, som havde glemt at lave sådan en aftale: